Kontroverzní Cake Tower na Palubě Hamburk vystřídala nová socha - FOTKY

15.06.2022 17:02

Dortovou věž, kontroverzní sochu s názvem Cake Tower, u havního vlakového nádraží v Plzni už nenajdete. Vystřídala ji nová socha, má název Myslitel a je od Michala Trpáka. Líbí se vám?

1
12cake tower

Vloni v červenci se u hlavního vlakového nádraží v Plzni na prostranství, které nese název paluba Hamburk, objevila tak trochu kýčovitá socha Cake Tower. Nyní ji nahradil Myslitel.

Cake Tower byla obří dortová věž, sedm metrů vysoká a 3,5 tuny těžká skulptura, od slovenského umělce Andreje Margoče. Socha byla zapůjčena na rok, jednalo se o pět větrníků se šlehačkou vyskládaných na sebe. Po instalaci vzbudila kontroverzní socha velké diskuse Plzeňanů.

V těchto dnech už je na místě nová socha, má název Myslitel a je z dílny Michala Trpáka. Myslitel na procházejí shlíží z obrovské židle. Socha zde byla isntalována v rámci streetartového festivalu WALLZ, který začal v Plzni v pondělí 13. června.

V rámci festivalu začali umělci tvořit svá street art díla i na jiných místech v Pzni.

Tadas Šimkus z Litvy se prezentuje v Korandově ulici, nizozemský umělec Rutger Termohlen v Božkovské ulici. V Plzni jsou k vidění i díla umělecké dvojice Julia Heinisch (AT) a Frederic Sontag (DE), která tvoří díla ve stylu připomínající secesní ornamenty spojené s bohatou přírodní scenérií. Tato dvojice oživí prostor školy v Tachovské ulici. Umělkyně Maja Hürst pocházející ze Švýcarska, tvořící střídavě v Berlíně a ve Švýcarsku, zkrášlila prostor podchodu pdo traté u Chlumu.

 

foto: FCB DEPO2015, město Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24