QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Koupání v Boleváku je bezpečnější. Zbytky mola už neohrožují plavce - FOTKY

30.07.2020 10:11

Správci naložili a odvezli betonové kvádry, které se dostaly do mělké vody. Zabezpečili také ocelovou rouru, která čněla ze dna přímo proti hlavní pláži.

1
12345

Náročná úklidová akce proběhla v těchto dnech na Velkém Boleveckém rybníku v Plzni. Správci naložili a odvezli betonové kvádry, které se s poklesem vody dostaly do mělké vody. Některé z nich návštěvníci přivalili blíže ke břehu.

Problémem ale byla ocelová trubka, která ve vodě zbyla po původním molu, které bylo připevněno ke dnu. V hloubce zhruba 1,2 nebezpečně čněla ze dna přímo proti hlavní pláži na Ostende. Správce vodní plochy na hrozící riziko úrazu upozorňovali i sami návštěvníci Boleváku

"Správci zapojili do hry docela pěkný traktor, ale vůbec s tou rourou nebylo možné hnout. Nakonec jsme kus roury utrhli a celé to ohnuli. Správci pak pozvali hasiče. Těm se taky kdovíjak nedařilo, ale rouru aspoň ohnuli úplně a zabořili do dna, takže by ta překážka snad neměla být nijak nebezpečná. Konečné řešení bude potřebovat bagr a plánuje se nejspíš na podzim,“ sděluje hydrobiolog  Jindřich Duras.

Na svou bezpečnost by ale měli dbát i sami plavci. Někteří  si chtějí zblízka prohlédnout vyžínací stroj Bolek, který likviduje vodní rostliny na dně rybníka. Vystavují se tak velkému riziku. 

"Dbejte velké opatrnosti a rozhodně se k Bolkovi nepřibližujte. Vpředu jsou velmi ostré žací lišty a vzadu dva velké lodní šrouby,“ upozorňuje Jindřich Duras a dodává, že z paluby Bolka nemusí být třeba proti slunci moc dobře vidět a vzhledem k hlučnému lodnímu motoru není slyšet případné volání. Vyžínací loď navíc nelze na místě zabrzdit nebo otočit.

FOTO: fcb Bolevecké rybníky

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24