QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Krajské nemocnice nabízí vyšetření imunity proti spalničkám

27.05.2019 11:57

Situace v souvislosti se spalničkami se nelepší. Krajské nemocnice tak nabízí vyšetření imunity, a to jak nejrůznějším institucím, tak firmám i veřejnosti.

testování spalničky

Nemocnice Plzeňského kraje reagují na nepříznivou situaci ve výskytu spalniček, kterou způsobuje i klesající proočkovanost české populace.

V těchto dnech proto nabízí institucím veřejného sektoru, jejichž zaměstnanci jsou v pravidelném styku s veřejností, vyšetření imunity proti spalničkám a to za mimořádnou cenu 195 korun. O odběry projevily hned v prvních dnech zájem tři stovky pracovníků.

"Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, a i když je téměř celá populace proočkována, zdaleka ne každý má dostatek protilátek. Nemocných v posledních letech přibývá a to i v Plzeňském kraji. Chceme tomu čelit. Nabízíme proto vyšetření hladiny protilátek za nejnižší možnou cenu, která odpovídá jen a pouze nákladům tohoto vyšetření,“ vysvětluje šéf krajských nemocnic Marek Kýhos s tím, že vyšetření na vlastní žádost nehradí zdravotní pojištění.

V první polovině května bylo vyšetření přímo nabídnuto krajskému úřadu a organizacím zřizovaným Plzeňským krajem, kam patří třeba střední školy, muzea, galerie, dětské domovy, centra sociálních služeb a další. Oslovena byla rovněž policie a hasiči, pokud vyšetření obranyschopnosti neabsolvovali v rámci vlastní organizace. Od pondělka 20. května se z těchto institucí dostavily k vyšetření dvě stovky zaměstnanců a další stovka je objednána.

Od tohoto týdne směřuje nabídka také městským a obecním úřadům. "Víme, že mají zájem hlavně o vyšetření třeba terénních sociálních pracovníků, u nichž je riziko setkání s nemocným spalničkami vyšší. A nabídka je samozřejmě určena i pro městy zřizované organizace, například základní či mateřské školy,“ říká manažer laboratoří nemocnic Plzeňského kraje Miroslav Zábranský.  

Větším radnicím přijde nabídka mailem či dopisem, včetně popisu dalšího postupu. Pokud ale budou mít zájem o očkování zaměstnanců i obce, které přímou nabídku neobdrží, mohou kontaktovat koordinátory akce na mailu spalnicky@klatovy.nemocnicepk a nabídku následně dostanou.  

Nemocnice poskytují vyšetření i samoplátcům popřípadě i firmám v soukromém sektoru. V tomto případě ale za cenu odpovídající úhradě zdravotních pojišťoven. Systém zdravotního pojištění vyšetření na hladinu protilátek proti spalničkám plošně nehradí. Pouze ve vybraných případech, kdy například daná osoba přišla do styku s nemocným a měla by absolvovat pobyt v karanténě nebo je u ní podezření na onemocnění.

Vyšetření imunity proti spalničkám už absolvovalo také 1300 z celkového počtu 1900 zaměstnanců krajských nemocnic. U 459 byla zjištěna nedostatečná nebo hraniční hladina protilátek. Tito zaměstnanci postupně absolvují očkování.

Loni bylo evidováno 207 případů a z toho 17 v Plzeňském kraji. Letos už počet nemocných přesáhl hranici pěti stovek, přičemž v Plzeňském kraji bylo 30 nemocných.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24