QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Křesadlo 2011 - Cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci

31.05.2011 13:49

V prostorách plaského kláštera byla pod záštitou hejtmana Milana Chovance slavnostně předána ocenění Křesadlo 2011 - Cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci. Cílem udělování ceny Křesadlo je ocenit dobrovolníky, vzbudit v lidech zájem o dobrovolnou činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají.

Šárka Fidlerová2
Adam Štrunc2Jana Čiháková2Šárka Fidlerová2

Křesadlo 2011 je ocenění pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci. Cílem udělování ceny Křesadlo je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví a nestátní neziskové organizace, vzbudit v lidech zájem o dobrovolnou činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají.

Cenu mohl získat ten, kdo dobrovolně působí či působil v minulém roce v jakékoliv oblasti činností, kde pomáhá lidem či svému okolí. Návrh na ocenění mohla poslat kterákoliv fyzická nebo právnická osoba – občan, obec, organizace. Podstatné bylo, aby navrhovaný dobrovolník působil v Plzeňském kraji.

Kdo ceny získal?
Šárka Fidlerová z Plzně

Byla navržena nejen za stovky dobrovolnických hodin, které již stihla věnovat potřebným, ale především za to, jakou dokáže udělat dobrovolnictví jemnou a nenásilnou reklamu a propagaci, kolik lidí už k dobrovolnictví přivedla a jak dokáže být příkladem. Nejprve v Centru pomoci dětem a mládeži Střecha pod Salesiánským střediskem mládeže. Začala studovat sociální práci na univerzitě, přitom se starala o děti v církevním spolku a organizovala letní tábory. A zároveň se věnovala Terénní krizové službě v Diecézní charitě v Plzni. Poté pokračovala v programu Zkusme to, v té době pod plzeňskou Diakonií. Poté, co se program vrátil pod Společnost pro pomoc mentálně postiženým, stala se jeho koordinátorkou.

Jana Čiháková

Paní Jana Čiháková se dlouhá léta věnuje muzeu Těžby borové smoly, objekt zrekultivovala a nyní v něm sama provází. Muzeum je také místem, kde se lze dozvědět zajímavosti o Lomanech a okolí. Několikrát do roka pořádá i samostatné výstavy v konventu v Plasích. Velmi se podílí na Plaském Vandrovníkovi, který je festivalem ekologických, cestopisných a přírodovědných filmů, které pomáhají šířit osvětu mezi mladými v Plasích.

Adam Štrunc

Adam Štrunc pracuje tři roky v programu Pět P v Regionálním dobrovolnickém centru TOTEM v Plzni. Schází se s malým kamarádem Tomem, kterému je velkou oporou. Tom je čtrnáctiletý lehce mentálně retardovaný kluk, který se těžko zapojuje do kolektivu svých vrstevníků. Nemá téměř žádné kamarády a svůj volný čas tráví sám nebo s rodinou. Adam je pro Toma velkým kamarádem, podporou a oporou. Ukazuje mu neznámé a učí ho novým věcem a dovednostem, které jsou pro jiného člověka běžnou součástí života. Adam je velmi profesionální, je spolehlivý a samostatný, nápaditý a pro Toma velkým přínosem.

Mimořádné ocenění třem dobrovolníkům: Josef Palma (Plasy), Dušan Skala (Plasy) a Jiří Soutner (Plasy)

Zvláštní cena VI. ročníku Křesadla pro rok 2011: studenti SZP školy v Klatovech Alena Koželuhová, Petra Löffelmannová, Vlaďka Rypová, Veronika Márová, Anna Palacká a Vojtěch Míšek.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24