V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Kuskus 5x jinak. Chcete jíst zdravě? Tady jsou recepty...

Pikantní kuskus s lilkem a hlívou
9. 1. 2021 8:06

Dali jste si novoroční předsevzetí, že budete jíst zdravě? Chcete si připravit lehkou stravu? Tak zkuste kuskus. Foodblogerka Andrea Motlíková pro vás připravila 5 receptů z kuskusu.
 

Tady jsou recepty z kuskusu, které vám budou chutnat. Připravila je pro vás a všechny osobně vyzkoušela foodblogerka Andreaa Motlíková. Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

Pikantní kuskus s lilkem a hlívou

Na přípravu budete potřebovat:
1 větší lilek
1 balení hlívy ústřičné (cca 250g)
1 červená paprika
několik sušených rajčat naložených v oleji a bylinkách
2 jarní cibulky
3 stroužky česneku
čerstvá máta podle chuti (kdo nemá rád, dávat nemusí)
špetka mletého římského kmínu, koriandru, chilli a sladké papriky
200g kuskusu
vývar
sůl
olivový olej 

Postup přípravy:
Lilek rozpůlíme podélně, nařežeme dužinu do kříže, osolíme a necháme hodinu vypotit. Pak otřeme papírovou utěrkou, zakápneme olivovým olejem a dáme do rozpálené trouby upéct dohněda. Poté dužinu lžící vydlabeme a posekáme (viz. obrázek).
Na pánvi na olivovém oleji orestujeme nakrájenou hlívu, přidáme jarní cibulku, papriku, sušená rajčata a nakonec lilek s posekaným česnekem a koření. Trochu podlijeme vodou a osolíme. Přidáme posekanou mátu, vsypeme kuskus, vše promícháme a zalijeme vroucím vývarem cca 1 - 2 cm nad směs. Přiklopíme poklicí a necháme nabobtnat. Ještě promícháme a dochutíme.

Pikantní kuskus s lilkem a hlívou2

Kuskus zapečený s cuketou

Na přípravu budete potřebovat:
Množství surovin a jejich skladbu si může každý přizpůsobit počtu osob či své chuti.
Já jsem použila:
cuketu
rajčata
lilek
jarní cibulky
česnek
šunku a schwarzwaldskou šunku
mozzarellu
červené bazalkové pesto (viz. foto)
čerstvou bazalku a petrželku
vývar
kuskus
vejce
sůl 
Kuskus zapečený s cuketou
Postup přípravy:
Cukety a rajčata nakrájíme na cca 1cm plátky, trochu osolíme a z obou stran opečeme na pánvi. Vyjmeme a cukety potřeme utřeným česnekem.
V pánvi orestujeme jarní cibulky, přidáme k nim na kostičky nakrájený lilek, šunky a posekaný česnek. Osolíme a nakonec vmícháme červené pesto. Vsypeme kuskus, zalijeme vroucím vývarem, promícháme, odstavíme a přiklopíme. Po vsáknutí tekutiny odkryjeme, vmícháme posekanou bazalku a petrželku a necháme zchladnout. Dosolíme, dochutíme. Do vychladlé směsi vmícháme vejce.

Dno pekáčku zakryjeme polovinou plátků cukety, na ně rajčata, mozzarellu, kuskusovou směs, upěchujeme a opět rajčata, cukety a navrch mozzarellu. 
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 0C a zapékáme. 

Salát s kuskusem a nivovým dresinkem

Na přípravu budete potřebovat:
Nebudu uvádět přesné množství zeleniny, každý si přizpůsobí podle návodu připravený kuskus.
mangoldové listy
hlávkový nebo ledový salát
rajčata
jarní cibulky
čerstvá bazalka a kopr
olivový olej, bílý vinný ocet, sůl, špetka cukru
Salát s kuskusem a nivovým dresinkem
Nivový dresink:
niva
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
stroužek česneku
sůl


Postup:
Salát a mangold opereme, natrháme, řapík mangoldu pokrájíme na tenké proužky. Rajče a jarní cibulku nakrájíme a bylinky posekáme. Smícháme se zálivkou z olivového oleje, trochu vinného octa, soli, špetky cukru. Promícháme.
Na nivový dresink si prolisujeme stroužek česneku do jogurtu nebo zakysané smetany, nastrouháme nahrubo nivu, podle chuti dosolíme a promícháme. 
 

Kuskusové placičky s dipem jalapeňo

Na přípravu budete potřebovat:
V tomto receptu nebudu uvádět gramáže, záleží na počtu strávníků a chuti každého. Zeleninu také může dát každý, jakou rád.
Kuskus (já použila celozrnný)
cibule
jarní cibulka
sušená rajčata naložená v bylinkovém oleji s česnekem
žampiony
mangold nebo špenát
česnek
vejce
tvrdý sýr (já použila nivu a goudu)
vývar
kousek másla
sůl
Kuskusové placičky s dipem jalapeňo 2
Na jalapeňo dip:
zakysaná smetana
naložené papričky jalapeňo
sůl 
Postup:
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme kuskus, promícháme, opražíme a zalijeme vroucím vývarem. Opět zamícháme, přiklopíme a necháme nabobtnat. V tomto případě není nutné, aby byl kuskus sypký, naopak trochu lepivý. Dochutíme solí. Když je kuskus měkký, přendáme jej do misky a necháme vychladnout.
Mezitím na trošce másla orestujeme na kostičky nakrájené žampiony, sušená rajčata, jarní cibulku a posekaný mangold nebo špenát, který necháme jen zavadnout. Osolíme. Smícháme s kuskusem, vmícháme nastrouhaný sýr a vejce.

Kuskusové bábovičky

Na přípravu budete potřebovat:
4 hrsti kuskusu
polovina menší cukety
8 naložených sušených rajčat + olej z nich
hrst černých oliv
2 stroužky česneku
2 jarní cibulky
100 g tvrdého sýru
pár plátků sušené šunky (nemusí být)
2 vejce
čerstvá bazalka
sůl
vývar nebo vody na zalití kuskusu
strouhanka na vysypání báboviček 

kuskusové bábovičky2
Postup přípravy:
Všechny přísady nakrájíme na drobné kostičky a česnek s bazalkou posekáme nadrobno.
Na pánev nalijeme cca 3 lžíce oleje ze sušených rajčat a zeleninu a šunku na něm orestujeme, osolíme a nakonec přidáme česnek. Poté vsypeme kuskus, orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou, cca 1 cm nad směs. Zamícháme, přiklopíme a necháme nabobtnat. Dochutíme a necháme vychladnout. Přidáme najemno nastrouhaný sýr, bazalku a vejce a důkladně promícháme.

Formičky vymažeme a vysypeme strouhankou, naplníme směsí a upěchujeme.
Bábovičky zakryjeme alobalem, aby nám kuskus na povrchu neztvrdnul a dáme do trouby vyhřáté na 200 0C asi na 15 minut, poté je odkryjeme a pečeme posledních 5 minut.
Podáváme jako hlavní chod třeba se zeleninovým salátem nebo jako přílohu.

Inspirujte se dalšími zajímavými recepty.

foto: Andrea Motlíková

MH
sdílet na facebook

VIDEORECEPT: Vaříme s QAPem z regionálních surovin - VELIKONOČNÍ KOBLÍŽKY

Lifestyle
 čtení
1. 4. 2021 13:24

Je tady další díl rubriky "Vaříme s QAPem z regionálních surovin". Dnes vám přinášíme recept velikonoční koblížky. Až vám skončí půst, tak si klidně můžete dopřát něco sladkého.

RECEPTY: Na Velikonoce nesmí chybět mazanec. Tradiční, tvarohový, kořeněný...

Recepty
 čtení
31. 3. 2021 17:11

Velikonoce jsou tady a na stole by neměl chybět tradiční velikonoční mazanec. My vám přinášíme recepty hned na několik druhů mazanců. Všechny pro vás vyzkoušela foodblogerka Andrea Motlíková.

  QAP téma   Tipy do Bavorska

BAVORSKO – TOP destinace vaší dovolené

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Chyť a pusť

Rybářské potřeby od nástrah až po pruty. Navštivte náš e-shop nebo kamennou prodejnu.

  Advokátní kancelář CINK a partneři

Využijte služeb úspěšné advokátní kanceláře. Poskytneme vám právní služby v kanceláři v Plzni.