QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lahůdka provoněná létem! Zeleninový džuveč s krkovicí si zamilujete

25.08.2019 14:23

Džuveč je skvělé balkánské letní jídlo, které voní sluncem. Zužitkujete do něj spoustu zeleniny ze zahrady! A ještě ke všemu se to peče vše v jednom pekáči...

upr1

Na přípravu budete potřebovat: 

750 g vepřové plece nebo libové krkovice
2 cibule 
8 větších brambor
2-3 bílé papriky
3 velká masitá rajčata
dvě hrsti zelených fazolek
cca 200 g bílého hlávkového zelí
1/2 cukety 
1 malý rajčatový protlak (cca 2 PL)
čerstvá saturejka 
1 PL mletá sladké papriky
1 KL koření čubrica (lze vynechat) 
mletý pepř
olej + sůl

Postup přípravy receptu:

Předem všechny suroviny nakrájejte. Maso na kostky podobně jako na guláš, cibuli nadrobno,papriky a zelí na proužky, cukety a 2 rajčata na kostky cca 1x1 cm a fazolky překrájejte na kratší kousky.

Na oleji orestujte cibuli dohněda, přidejte maso a opečte ze všech stran. Zaprašte paprikou, osolte, okořeňte, vmíchejte protlak, vhoďte bylinky a podlijte do výšky masa. Zmírněte teplotu, přiklopte a duste asi 20 - 25 minut. Pak přidejte fazolky, rajčata, papriky, zelí a cuketu. Promíchejte, případně dosolte a duste ještě do změknutí masa.

Troubu předehřejte na 200 - 220°C. 

Připravte si hluboký pekáč nebo velkou zapékací mísu. Brambory a poslední rajče nakrájejte na plátky zhruba 0,5 - 1 cm. Brambory rozdělte na 3 části a první vyskládejte dno pekáče. Zlehka osolte. Na ně navršte rovnoměrně 1/2 podušené směsi, pak opět brambory, směs a poslední vrstvu tvoří opět brambory. Osolte a navrch poklaďte plátky rajčat. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a vložte do trouby. Přikryté pečte min. hodinu, dokud brambory ve všech vrstvách nejsou měkké. Poté odklopte a dopečte ještě posledních 10-15 minut.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice Recepty.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24