Letní barokní festival bude i letos, dokonce i s ohňostroji

09.06.2020 15:15

Ačkoliv většina akcí pořádaná Plzeňským krajem, je kvůli koronaviru zrušena, na léto se chystá Letní barokní festival. Návštěvníci přijdou sice o velké akce, ty menší ale budou a dokonce i s ohňostroji.

zahájení LBF (4)

"Máme radost, že i letos bude Letní barokní festival, i když v omezené míře. Podařilo se nám zachovat i dvě větší akce s ohňostrojem. Začínáme už 21. června akcí na hradě Švihov, na tuto akci už jsou vstupenky," prozradila Alena Svobodová, vedoucí Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Letní barokní festival se bude konat opět na památkách v Plzeňském kraji, a to až do září 2020. Letos ale kvůli pandemii návštěvníci přijdou například o velké akce v Mariánské Týnici nebo na zámku v Manětíně.

Ohňostroje budou provázet dvě akce, a to 31. července na zámku Hrádek u Sušice a také v Bolovicích. "Tady proběhne 12. září v kapli koncert a po jeho skončení bude v krásné zahradě barokní ohňostroj," upřesnila Alena Svobodová.

Kraj mimo jiné zrušil i jednu ze svých největších akcí, a tou je veletrh cestovního ruchu Itep, který se koná tradičně v září v Plzni.

Program Letního barokního festivalu:

21. června, hrad Švihov

OPERA TANEC NEVDĚČNIC (Il ballo delle ingrate) – opera Claudia Monteverdiho

Jedinečné provedení scénické raně barokní opery – jde o alegorické dílo odehrávající se v antickém podsvětí. Dobu antiky navozuje i místo realizace - renesanční interiér s valdštejnským stropem na vodním hradě Švihov.

26. června, Klatovy

Barokní Svatojánská noc (Jezuitská kolej, katakomby a refektář) - v podvečer vystoupí Kolegium pro duchovní hudbu, proběhnou prohlídky prostor, kostýmovaný průvod a historické tance.

10. července, Tachov, Muzeum Českého lesa v Tachově

– Barokní klášterní slavnost - divadlo Bacha na Bacha, koncert Magdaléna Uhlířová - Viola de Gamba

12. července Jízdárna ve Světcích u Tachova

Koncert Ensemble Inégal a Adam Viktora – „Michnova Loutna česká“

18. červenec - barokní kostel v Nových Mitrovicích

Barokní koncert Michaely Katrákové a Martina Vydry

25. července, zámek Rochlov

Baroko na Bylinkovém panství Rochlov

Odpolední program v areálu zámku, tématem letošního ročníku je káva, čaj a čokoláda. Tyto oblíbené nápoje, různé druhy čokolády a výrobky z ní budou návštěvníkům k dispozici po celou dobu konání akce. Připraveny budou také oživené prohlídky, řemeslný jarmark, dětský koutek, na závěr ohňová show.

31. července - Zámek Hrádek u Sušice

Barokní večer na zámku - komorní koncert vážné hudby – Ensemble Fiorello, divadlo ve stylu dell Arte – Ensemble Damian, program doprovodí slavnostní fanfáry – Parfosní Trio, na závěr proběhne barokní ohňostroj.

1.a 2. srpna, Svojšín, zámek

Květy Baroka 2020 - návštěvníky přivítá slavnostně vyzdobený zámek květinovými vazbami v duchu baroka, ukázky dravců, koncert - Hradištan v kostele sv. Petra a Pavla.

29. srpna, Chotěšov

Dětské barokní odpoledne - koncert Magdaléna Uhlířová – Viola de Gamba, divadlo Geisslers Hofcomedianten, výstava loutek.

29. srpna, Nicov u Plánice, poutní kostel Narození Panny Marie

Barokní odpoledne připomene 300. výročí zahájení stavby chrámu (architekt K. I. Dientzenhofer) a osobnost jeho fundátora Adolfa Bernarda z Martinic, přednáška a komentovaná prohlídka chrámu, následuje také koncert.

29. srpna, Cebiv

Cebivská náves – odpolední program oživí prostranství před rekonstruovaným barokním zámkem.

12. září Blovice

Muzeum Jižního Plzeňska v Blovicích - koncert barokní hudby -  Sojkovo kvarteto, v kapli sv. Ondřeje, po skončení v zahradě barokní ohňostroj.

12. září, zámek Čečovice u Horšovského Týna

Barokní veselice na zámku Čečovice - vystoupí skupina Arvena – barokní tance, šermíři a náladu podbarví historická lidová hudba.

14. září – koncert v kostele sv. Petra a Pavla v Kralovicích

Ivan Ženatý a Ensemble 18 + koncert vážné barokní hudby

21. listopadu

Mušketýři v Plzni - Mansfeld dobývá město, 402. výročí, Plzeň, Křižíkovy sady - rekonstrukce historické události.

Letní barokní festival doprovází koncerty vážné hudby v rámci cyklu Procházky uměním (organizuje violistka Jitka Hosprová)

19. 6. Plasy, Centrum stavitelského dědictví – „Slavnostní zahájení“

17. 7. Luková, kostel sv. Jiří  .- „Koncert pro duchy“

31. 7. Březín, kostel sv. Bartoloměje – „Karolina z Kokořova“

21. 8 .Dolní Bělá, kostel Povýšení sv. Kříže – „Páni z Vřesovic“

11. 9. Manětín, kostel sv. Jana Křtitele -  „Slavnost violy v Manětíně“

Koncerty v rámci cyklu Radost v baroku

25.července, od 18.00, Potvorov, kostel sv. Mikuláše - Ensemble Inégal, vokálně instrumentální soubor řídí Adam Viktora.

24.srpna, Mariánská Týnice, kostel Zvěstování Panny Marie - Societas Incognitorum, vokální soubor řídí Eduard Tomaštík

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24