QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Leukémie jí převrátila život naruby! Adélka ale bojuje statečně. Pomůžete?

06.09.2019 12:49

Jako rána z čistého nebe! Běžné bolení břicha skončilo pro 9letou Adélku z Plzně diagnózou "leukémie". Život se jí převrátil doslova naruby, bojuje ale ze všech sil! Pomoct můžete i Vy!!!

DSC09018

Začalo to bolením břicha a skončila kontinuální chemoterapeutickou léčbou. Během chvíle se 9leté Adélce Duchkové z Plzně život doslova převrátil naruby. Zákeřnou nemoc u ní lékaři diagnostikovali teprve v dubnu, druhou třídu už ale musela dokončit v nemocnici.

"Adélku pobolívalo břicho celý duben. Každý týden jsme byli u lékaře, nejprve byla léčená kvůli zácpě," vypráví maminka Adélky Hana Soukupová, která v té době pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici. "Vzhledem k tomu, že se stav horšil, rozhodla jsem se Adélce v práci sama udělat náběry, následně přišla diagnóza."

V tu chvíli se změnilo naprosto všechno. Běžný život zdravé, veselé dívenky, které se dařilo v baseballu, skončil a začal nemocniční koloběh. Druhou třídu Adélka dokončila už ve fakultní nemocnici. "V prvopočátku probíhala kontinuální léčba dva měsíce v nemocnici s tím, že Adélce zavedli katetr a byla na chemoterapeutické léčbě. Díky tomu, že jsem s ní v nemocnici, tak to zvládá dobře. Má ale psychické výkyvy, různé nálady, je unavená podle bloků chemoterapie, zvrací, nechce jíst. Občas nechce ani mluvit," pokračuje Hana Soukupová. V červenci navíc přišly velké komplikace v podobě sepse a Adélka musela na operační sál. Tehdy s pomocí lékařů neskutečně zabojovala a její stav se pomalu zlepšil.

Další velkou změnou, se kterou se musela Adélka vyrovnat, byla ztráta kolektivu. Kamarádi zkrátka chybí. "Ptá se po dětech, stýská se jí po baseballu, chce i hrát. Říká, že až se uzdraví, tak se k baseballu znovu vrátí, protože jí opravdu baví. I když leží v nemocnici, tak má na tabletu alespoň baseballovou hru," říká maminka malé bojovnice.

Adélku čeká nyní další fáze chemoterapie. "Teď se nacházíme v intenzivní kontinuální chemoterapeutické péči, která trvá tři čtvrtě až rok podle stavu dítěte. U Adélky se ale musela bohužel několikrát stopnout. Léčbu bychom měli končit někdy po Novém roce. Ta prognóza je podle lékařů optimistická, i já ji vidím optimisticky. Po ukončení léčby bude ještě rok v nemocnici a pak rok doma na doléčení. Píchají se imunoglobuliny a chemoterapie bude už jen v tabletách. Musí se ale dál stranit kolektivu, dokud se dostatečně nezvýší hladina imunity," popisuje Hana Soukupová.

baseball

Nepřetržitá péče, nízkobakteriální strava i nutná úprava pokojíčku. Náklady rostou. Pomoct by mohl transparentní účet...

Život se nepřevrátil naruby jen Adélce. Pro její maminku, která je samoživitelkou a má ještě druhou dceru, se změnil v boj. "Pátý měsíc jsem v pracovní neschopnosti a dostávám od státu jen proplacenou pracovní neschopnost. Veškeré příspěvky a přídavky mi zamítli s tím, že na to nemám nárok. Ošetřovné je v řízení a do konce roku se nedozvím výsledek," vysvětluje Hana Soukupová. "Musela jsem kompletně předělat dětský pokoj, protože tam holky měly koberec. Adélka spala ´v patře´, to ale nemůže kvůli chemoterapii a bolí jí nohy, trpí neuropatií, takže by po schodech už nevyšla," dodává.

V pracovní neschopnosti je právě kvůli péči o Adélku. "Původně jsem myslela, že budu normálně chodit do práce, ale její psychický stav to neumožňoval. Nálada u těchto dětí se mění z minuty na minuty. Momentálně není půl hodina, kdy by mě nepotřebovala. Ať už jde o péči o katetr, o stravu, o hygienu a tak dál. Třeba po jakémkoliv jídle musí kloktat, protože se jí následkem chemoterapie dělají afty. Po chemoterapii má problémy i s kůží, takže se jí po celém těle udělala vyrážka. Každý den musím vyměňovat i ložní prádlo," popisuje.  

Ačkoliv léčba je hrazená kompletně a pojišťovna hradí i pobyt v nemocnici, běžný život je finančně hodně náročný. Hana Soukupová se proto rozhodla založit pro Adélku transparentní účet. "Peníze bych použila hlavně na stravu, na různé odměny, které Adélka dostává po každém absolvování různých zákroků. Nízkobakteriální strava, kterou musí mít, je velmi nákladná. Musím kupovat všechno vakuově balené. Cokoliv uvařím, může Adélka jen do dopoledne druhého dne, pak už ne. Platí to i pro ostatní věci jako je třeba jogurt, mléko, minerálka nebo jen máslo. Cokoliv se jeden den otevře, to už druhý den nesmí jíst. Všechno musím nakupovat znovu," říká k důvodům pro založení účtu.

Pomoct tak nyní může každý: transparentní účet "Adéla Duchková", číslo účtu 231454587/0600!

FOTO: QAP.CZ, archiv Hana Soukupová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24