V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Luxus s vůní Řecka! Domácí gyros z trouby je špičková záležitost

gyros
11. 5. 2019 9:39

I když léto je ještě daleko, vůni Řecka můžete vykouzlit i doma. Zkuste domácí gyros z trouby. Nadchnete tím návštěvy i náročné chutě celé rodiny...

Na přípravu budete potřebovat:

1 kg vepřové krkovice
1 rajče
koření:
oregáno, tymián, rozmarýn, paprikové a chilli vločky, špetka římského kmínu, pepř, sušený česnek a cibule ) nebo zakoupená kořenící směs Gyros
olej
sůl
+ brambor jako podstavec a starší toastový nebo obyčejný chléb

Postup přípravy receptu:

Maso nakrájejte na plátky o šířce cca 0,5 - 1 cm a zlehka je naklepejte. Osolte, okořeňte a promíchejte s 2-3 lžícemi oleje. Nechte marinovat přes noc v uzavřené nádobě v lednici.

Druhý den rozpalte troubu na 200°C. Velký brambor rozkrojte podélně na polovinu a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech, kde budete gyros péct. Chléb položte přes brambor. Chléb vám bude zachycovat přebytečnou šťávu, nebude odkapávat na plech a připalovat se. Maso napíchejte po plátcích na dvě grilovací jehly a zapíchněte je skrz chléb do brambor. Nahoru na jehlu napíchněte rajče, které nařízněte do kříže, aby z něj mohla unikat šťáva a dochucovat maso. Zbylou marinádou potírejte průběžně maso při pečení.

Gyros vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Seřezávejte ze stran postupně a zbytek opět nechte dopékat.

Podávejte s tzatziki, salátem a pita chlebem či hranolky.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.

MK
sdílet na facebook

Historické podzemí v Plzni se opět otevře v rámci mimořádných prohlídek

Zprávy Plzeň
 čtení
7. 11. 2019 12:51

Plzeňské historické podzemí, které se na začátku letošního roku dočkalo nové trasy, se opět otevře v rámci mimořádných prohlídek. Probíhat budou v příštím týdnu.

Náměstím Republiky voní svařák i prejt! Martinské trhy běží naplno - FOTKY

Zprávy Plzeň
 čtení
5. 11. 2019 7:02

Plzeňské náměstí Republiky patří v těchto dnech opět po roce tradičním Martinským trhům. Potrvají až do 11. listopadu, kdy je ukončí příjezd svatého Martina s družinou.

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Zimní dovolená v Bavorském lese: Váš dovolenkový ráj přímo před dveřmi

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  MEDIA PRODUCTION s.r.o.

Inzerujte na nejatraktivnější LED obrazovce v Plzni!

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Přehled dnešních akcí

  Past na myši

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Velké divadlo

  Leng Tch’e (B) * Cutterred Flesh * Anime Torment * Feeble Minded

20:00     Plzeň » Divadlo pod Lampou

  Slam Poetry Exhibice

20:00     Plzeň » Anděl Café Music Bar

Soutěž v živé poezii.