V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Luxus s vůní Řecka! Domácí gyros z trouby je špičková záležitost

gyros
11. 5. 2019 9:39

I když léto je ještě daleko, vůni Řecka můžete vykouzlit i doma. Zkuste domácí gyros z trouby. Nadchnete tím návštěvy i náročné chutě celé rodiny...

Na přípravu budete potřebovat:

1 kg vepřové krkovice
1 rajče
koření:
oregáno, tymián, rozmarýn, paprikové a chilli vločky, špetka římského kmínu, pepř, sušený česnek a cibule ) nebo zakoupená kořenící směs Gyros
olej
sůl
+ brambor jako podstavec a starší toastový nebo obyčejný chléb

Postup přípravy receptu:

Maso nakrájejte na plátky o šířce cca 0,5 - 1 cm a zlehka je naklepejte. Osolte, okořeňte a promíchejte s 2-3 lžícemi oleje. Nechte marinovat přes noc v uzavřené nádobě v lednici.

Druhý den rozpalte troubu na 200°C. Velký brambor rozkrojte podélně na polovinu a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech, kde budete gyros péct. Chléb položte přes brambor. Chléb vám bude zachycovat přebytečnou šťávu, nebude odkapávat na plech a připalovat se. Maso napíchejte po plátcích na dvě grilovací jehly a zapíchněte je skrz chléb do brambor. Nahoru na jehlu napíchněte rajče, které nařízněte do kříže, aby z něj mohla unikat šťáva a dochucovat maso. Zbylou marinádou potírejte průběžně maso při pečení.

Gyros vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Seřezávejte ze stran postupně a zbytek opět nechte dopékat.

Podávejte s tzatziki, salátem a pita chlebem či hranolky.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.

MK
sdílet na facebook

V Chudenicích na zámku chystají noční oživené prohlídky

Kultura
 čtení
21. 7. 2019 13:25

Máte rádi pohádky a historii? Chcete si užít, dozvědět se něco zajímavého? Pak vyrazte do Chudenic. Noční oživené prohlídky Starého zámku v Chudenicích se připravují na sobotu 27. července.

Výstava Skvosty s vůní benzínu je v plném proudu - FOTKY

Zprávy Plzeň
 čtení
20. 7. 2019 9:25

V plzeňském DEPO2015 je v plném proudu další ročník unikátní přehlídky "Skvosty s vůní benzínu". Expozice jedinečných vozů je k vidění až do neděle 21. července.

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Náš tip: Kam o prázdninách? Navštivte bavorský Waldkirchen!

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  MEDIA PRODUCTION s.r.o.

Inzerujte na nejatraktivnější LED obrazovce v Plzni!

  Přehled dnešních akcí

  Cyrano

20:30    Plzeň

U Ježíška