Meteorologové aktualizovali výstrahu! Západ Čech zasáhnou silné bouřky a vítr

20.05.2022 14:40

Přes naše území bude postupovat k jihovýchodu studená fronta. Před ní k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. V odpoledních hodinách zasáhne naše území silný vítr.

Následky bouřek3

V přehřátém instabilním vzduchu se začnou v odpoledních hodinách vytvářet silné bouřky provázené nárazy větru kolem 70 km//h, kroupami a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 mm. Bouřková činnost by mohla v podvečerních a večerních hodinách nad Bavorskem a v Čechách dále zesilovat, ojediněle se nad naším územím vytvoří nebo k nám mohou doputovat multicelární nebo supercální bouřky provázené zejména nárazy větru až kolem 90 km/h a kroupami s velikostí kolem 2 cm.

Příliv velmi teplého vzduchu ukončí studená fronta spojená s tlakovou níží Emmelinde, přecházející přes Německo k severovýchodu. Rychlý postup studené fronty přes naše území k jihovýchodu v nočních hodinách bude provázen bouřkovou činností a větrem s nárazy 70 -90 km/h, v severozápadní polovině Čech ojediněle kolem 90 km/h. Při svém postupu směrem k jihovýchodu budou projevy spojené s bouřkovou činností postupně slábnout, nicméně zvýšené nárazy větru se mohou ve východní polovině území vyskytovat až do ranních hodin.

Meteorologové varují obyvatele Plzeňského kraje před výskytem silných bouřek, větru a s nimi spojeného nebezpečí. "Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," varují meteorologové.

Foto: ilustrační HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24