Mezinárodní den archeologie se blíží! Kam můžete vyrazit v Plzni?

14.10.2021 7:01

V sobotu 16. října můžete nahlédnout zpátky do minulosti díky Mezinárodnímu dni archeologie. Zkusit si budete moct například tisk na dřevěném knihtiskařském lisu nebo tradiční tkaní ozdobných pásků.

jeskyně_pixabay

Mezinárodní den archeologie je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Každoročně se třetí sobotu v říjnu otvírají různé archeologické organizace napříč celým světem a nabízejí archeologický program a aktivity návštěvníkům všeho věku a všech zájmů. Může mít podobu archeologického festivalu pro rodiny, návštěvy archeologické lokality, cvičných vykopávek, přednášek nebo návštěvy archeologa ve škole.

U nás program pro návštěvníky připravilo Západočeské muzeum v Plzni a plzeňská zoo.

V prostorách Západočeského muzea v Plzni se v sobotu 16. října od 10 do 18 hodin například dozvíte, na co všechno se v pravěku používaly barvy a kde je brali, nebo čím lze vyprat i bez pomoci pracího prášku či kostky mýdla. Připravena bude i řada dalších aktivit, které vám umožní blíže se seznámit se životem našich dávných předků. V Ateliéru si budete moci vyzkoušet tkaní ozdobných pásků na tzv. karetkách, v expozici Archeologie zase drcení obilí na autentických kamenných mlýnech. A v expozici Historie Vás třeba zláká možnost zkusit si tisk na dřevěném knihtiskařském lisu. Vstup do expozic je volný.

Do plzeňské zoo můžete přijít za dobrodružstvím do pravěké osady. Od 10 do 17 hodin zde nahlédnete do starých řemesel nebo výroby keramiky a bronzu.

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24