Mýty seriálů versus realita záchranky! Jak vidí hit diváků samotní záchranáři?

27.09.2019 11:59

Seriály ze záchranářského prostředí trhají žebříčky sledovanosti. Jde o mýty nebo mají opravdu něco společného s realitou? V Plzni se chystá originální diskuse! 

FOTO_QAP_CZ (27)

Seriály ze záchranářského a lékařského prostředí jsou v současné době fenoménem. Trhají grafy sledovanosti a téma je čím dál víc atraktivní pro řadu televizních stanic. Jak se ale na aktuální trend dívají sami profesionální záchranáři? Do diskuse s odborníkem na slovo vzatým se budou moct zájemci pustit už v pondělí 30. září v rámci besedy v DEPO2015.

"Přesně nevím, za co vděčí taková díla úspěchu. Snad je to adrenalinem, kterým je naše práce nabitá. Akční pracovní život lze navíc poutavě zasadit do rodinného a je víc zápletek," říká na úvod Martin Brejcha, vedoucí úseku kanceláře ředitele krajské záchranky, někdejší tiskový mluvčí a stále aktivní člen záchranářského týmu.

"Pokud plníte scénář a pokyn režiséra, realita dostává na frak," říká Martin Brejcha...

V poslední době se krom "klasických" seriálů rozmohl také trend pořadů, které divákovi v podstatě tvrdí, že jde o záběry a záznamy ze skutečných případů a zásahů v terénu.

"Reálný může být, a snad také je, námět. Nějaký takový výjezd se takto v rámci republiky opravdu mohl odehrát. Věřím, že základ děje může mít reálné kořeny. Dokonce i pár mých kolegů si v nějakém z těchto seriálů zahrálo. Pokud ovšem napodobujete a plníte scénář a pokyn režiséra, realita dostává trochu na frak. Vynikající záchranář či lékař navíc může být špatným hercem a to se na kvalitě podepíše také. Ne nadarmo se říká: ´Ševče, drž se svého kopyta´. Takové seriály nesleduji. Obvykle jsem viděl jeden díl a řekl jsem si, že mi to stačilo. Víte, když vidím bolest, neštěstí, utrpení a krev, sanitky, nemocnice v práci, tak netoužím dívat se na to i doma," komentuje současný trend Martin Brejcha.

Problémem pořadů nebo seriálů tohoto typu je navíc vliv na běžného diváka. Ten mnohokrát zaměňuje právě fikci s realitou. "Setkávám se s tím denně. Stokrát vyslovená lež či omyl se prostě stane pravdou. Občas někdo nemá ten dar poznat, že to co vidí ve filmu či v seriálu je fikce, dílo scénáristy nebo vůle režiséra. Nevidím v tom přímo hrozbu, ale zdroj potíží, nedorozumění a občas i neadekvátního jednání lidí vůči nám," potvrzuje Martin Brejcha.

Přesto jeden ze seriálů, jejichž děj se odehrává ve zdravotnickém prostředí, se i u odborníků těší velké oblibě a obdivu. "Bez přemýšlení říkám, že jde o seriál Sanitka, ovšem pouze jeho první série. Tak opravdu podle pamětníků fungovala záchranka a práce jejích členů byla popsána tak věrohodně, že je s podivem, že některé scény prošly tehdejší cenzurou," uznává Martin Brejcha. 

Velmi atraktivní téma budou nyní moct zájemci probrat a prodiskutovat během speciální besedy "Záchranka: Legendy a mýty vs. realita" v rámci interaktivní expozice "Já, hrdina" v areálu DEPO2015 v pondělí 30. září od 17 hodin. "Pilně se připravuji. Prozradím, že nebudou chybět ukázky ze slavných filmů a seriálů. Rád bych návštěvníky také pobavil. Pokud jim poodhalím realitu a opraví si názor na nás a naší práci, budu odcházet spokojen. Ale jak říkám....hlavně bych nechtěl nudit a kdo mě zná, ví že jsem veselá kopa a v tomto duchu se ponese naše povídání," láká na pondělní besedu Martin Brejcha.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24