QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Na Čerchově začala demolice starých budov, dotkne se i letní sezóny

01.06.2021 6:30

Na Čerchově už začaly práce na odstranění budov, z bývalých armádních objektů zůstane jen jediný. Tam se plánuje v budoucnu ubytovna i minimuzeum. Opravy se dotknou i letní sezóny.

čerchov

"Letošní turistickou sezonu na Čerchově výrazně ovlivní práce související s demolicí starých armádních budov. Z vrcholu nejvyšší hory Českého lesa jich zmizí desítka, v jednom objektu bude vybudováno turistické zázemí a minimuzeum," uvádí Josef Babor, tiskový mluvčí města Domažlice.

Dělníci jsou na Čerchově od konce května. Ručně rozebírají azbestové části budov - obklady svislých nebo střešních konstrukcí. Od počátku července jim bude pomáhat těžší stavební technika - bagry, a bourací stroje. Začne nejnáročnější fáze - vlastní demolice budov.

Po celý červenec nebude jezdit autobusová sezonní linka, která pravidelně o letních víkendech a svátcích spojuje Čerchov s Domažlicemi, Furth im Waldem, Waldmünchenem a obcemi na této trase. ,,Autobusy nepojedou vůbec, v žádné části tohoto spoje," uvádí místostarosta Stanislav Antoš.

Čerchov nebude přístupný pro turisty od 12. do 30. července (od soboty 31.7. bude opět zajištěn přístup pro turisty) - z prázdninových víkendů tak absolutní zákaz vstupu postihne dva z nich.

Práce budou pokračovat až do září. "Dojde například k navážení ornice, úpravám cest apod., nebudou se ale už dotýkat celého areálu. Stavbaři také budou v tomto období respektovat jízdní řád autobusu. Veřejnost si musí v létě dávat pozor i na dalších místních komunikacích v okolí. Dělníci rozeberou také staré vojenské roty na Malinové hoře a na Fichtenbachu - Bystřici," dodává Babor.

Z bývalých armádních objektů na Čerchově zůstane zachován jeden. Je to bývalá rota, vznikne v ní místo pro 20 turistických lůžek, základní stravovací služby a expozice k historii Čerchova a železné opony. 

ilustrační foto domazlice.eu

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24