QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na hranicích se tvoří fronty. Lidé se vracejí zpět - FOTKY

13.03.2020 13:44     13.03.2020 20:15

Průjezd hraničními přechody v Plzeňském kraji zkomplikovalo vyhlášení nouzového stavu. Velké množství lidí se musí vrátit zpět do naší republiky. Navíc zde probíhají kontroly zdravotního stavu cestujících.

Železná Ruda kolony (2)
Železná Ruda kolony (2)Železná Ruda kolony (3)Železná Ruda kolony (4)Železná Ruda kolony (5)Železná Ruda kolony (6)Železná Ruda kolony (7)Železná Ruda kolony (1)12315561

Zvýšený počet aut projíždí přechodem v Železné Rudě každý pátek. Tentokrát je ale situace mimořádná. Lidí, kteří se vracejí do Česka před půlnočním uzavřením hranic, je v pátek 13. března podstatně více než jindy. Řada Němců navíc chtěla ještě využít možnosti levně si u nás nakoupit a natankovat pohonné hmoty.

Fronty se začaly na hraničním přechodu v Železné Rudě tvořit ve čtvrtek 12. března večer.

Podobná situace je také na Folmavě. "Policisté nám zkontrolovali doklady a všem změřili teplotu. Dostali jsme také leták s pokyny. Řekli nám, že se máme hlásit u obvodního lékaře a zůstat 14 dní povinně v karanténě. Mám dojem, že je zajímali především ti, kteří se vracejí z dovolené," popsala dění na hraničním přechodu řidička, která se vracela přes Německo z Itálie a strávila čekáním na hranicích zhruba hodinu. 

Policisté na hranicích provádějí namátkové kontroly s cílem odhalit cestující s příznaky chřipky. Nově budou muset zabránit v přejezdu hranic z obou stran všem lidem, na které se nevztahují výjimky. Naopak výjimky se týkají například Čechů, kteří pracují za hranicemi. Policejní prezident Jan Švejdar uvedl, že kontroly na vybraných přechodech rakouských a německých hranicích potrvají až 20 dnů. Od dnešní půlnoci nemohou lidé, na které se nevztahují výjimky, překročit hranici jinudy, než přes tyto přechody.

V Plzeňském kraji zůstanou otevřené přechody Rozvadov, Folmava a Železná Ruda.

Od páteční půlnoci je zakázána mezistátní  autobusová, vlaková a lodní doprava osob. Zahraniční lety s cestujícími budou možné pouze s využitím pražského letiště.

FOTO: čtenáři QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24