Na plzeňském náměstí Republiky začaly Adventní trhy! – FOTKY

23.11.2021 14:19

V úterý 23. listopadu začaly tradiční vánoční trhy. Letos zde ke stánkům, kolotoči a pódiu s muzikou přibylo i 28 metrů vysoké vyhlídkové kolo. Přinášíme také aktuální informace o kontrolách bezinfekčnosti.

Adventní trhy_foto QAP (1)
Adventní trhy_foto QAP (1)Adventní trhy_foto QAP (6)Adventní trhy_foto QAP (7)Adventní trhy_foto QAP (3)Adventní trhy_foto QAP (4)Adventní trhy_foto QAP (5)

V úterý 23. listopadu dopoledne odstartovaly vánoční Adventní trhy na plzeňském náměstí Republiky. Naplánované jsou do 23. prosince. První den vyvrcholí slavnostním ohňostrojem, který je naplánovaný na 18. hodinu.

Ke kolotoči a téměř stovce stánků letos přibylo vyhlídkové kolo. Z 28 metrů si z něho mohou návštěvníci prohlédnout plzeňské náměstí. Pojme 72 lidí a jízda na něm trvá tři minuty.

Jako každý rok se mezi stánky line vůně svařeného vína, staročeského trdla a perníčků. Na trzích samozřejmě nechybí ani ukázky tradičních řemesel se zaměřením na Vánoce a vánoční tématiku. Připravený je také betlém, ale zatím bez Ježíška. Ten se totiž ještě nenarodil. Ježíšek bude přinesen a položen do jeslí dne 17. prosince.

Bezinfekčnost u návštěvníků kontrolují samotní stánkaři.

Na trhy mohou přijít i lidé neočkovaní a ti, kteří covid v posledních 180 dnech neprodělali. Organizátoři totiž nemohou lidem vstup zamezit.

Sami stánkaři jsou ale z restrikcí lehce zmateni. Někteří uvedli, že pokud zákazník potvrzení nepředloží, nemohou ho obsloužit. Jiní ale sdělili, že zatím neexistuje vyhláška, která by zakazovala dávat jídlo a pití s sebou, nebo jim to přijde nesmyslné. Je tedy na samotných stánkařích, jestli budou po lidech potvrzení požadovat. Samotná pravidla nošení roušek, dezinfekce a neshlukování lidí se ale na prostranství snaží dodržet. Na trzích také hraje dokola smyčka, která opatření lidem připomíná.

„Na stáncích máme pokyny vyvěšené a snažíme se je lidem i všem brigádníkům ve stáncích připomínat. Když přijde zákazník, o potvrzení ho poprosíme. Pokud ho ale nepředloží, tak zatím neexistuje vyhláška, která by nám zakazovala dávat jídlo a pití s sebou. Vyhláška se zatím vztahuje na uzavřené prostory a restaurace. Je to tedy na samotných stánkařích,“ uvedla jedna z prodejkyň.

POZOR! Tradiční rozvícení vánočního stromu nakonec nebude. Více najdete zde.

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24