Na Slovanech už trénují první plavci. Zatím ve venkovním bazénu

11.05.2020 12:09

Plavci Slávie VŠ začali od pondělí 11. května trénovat. Opatření jsou ale přísná. Do vody mohou jen malé skupinky vybraných sportovců.

Bazén-stav při ukončení

Plavci začali trénovat ve skupinkách po osmi, tak aby byla každého vyhrazena vždy jedna dráha. Tréninky se konají po celý den tak, aby byla maximálně využita kapacita venkovního bazénu.

"Trénuje se na venkovním bazénu vyhřátem na 25 stupňů Celsia, protože zatím jsme mohli otevřít pouze venkovní sportoviště. Bazén využívají pouze plavcí Slávie VŠ Plzeň všech věkových kategorií. Jiným klubům ještě sportoviště promajímat nemůžeme. I v rámci Slávie se tréninky z kapacitních důvodů týkají jen vybraných plavců s ohledem na jejich výkonnost,“ vysvětluje Tomáš Kotora, předseda Plaveckého klubu Slávia VŠ Plzeň.

Zahájení tréninků už se členové klubu nemohli dočkat. "Už se hrozně těším, protože ve vodě jsem nebyl od začátku března. Ještě před zavřením bazénu byly jarní prázdniny a měl jsem lyžák. Trochu se sice bojím, že mi bude zima, ale fakt se moc těším,“ říká třináctiletý Dominik. Tréninky bude mít zatím dvakrát týdně ve vodě a dvakrát ho čeká suchá příprava. „Normálně mám vodu šestkrát týdně a suchou dvakrát,“ vysvětluje Dominik.

Plavci musí dodržovat přísná hygienická opatření. "Mezi tréninky je vždy pauza na dezinfekci, kromě dezinfekce prostor je nutná i dezinfekce rukou a věcí sportovců.  Každá skupina plavců navíc přichází na trénink z jiné strany bazénu. Šatny zatím využívat nemůžeme,“ dodává předseda klubu.

Pro veřejnost by se mohl venkovní bazén otevřít nejdříve 25. května. "Není to ale jisté, zatím nemáme nic oficiálně potvrzeno,“ upozorňuje Tomáš Kotora.

Vnitřní bazén zatím zůstává uzavřený, omezení v souvislosti s koronavirem zde využili k  pravidelné odstávce. "Odstávka se každoročně koná na přelomu července a srpna, tedy v době, kdy neprobíhá výcvik pro školy ani tréninky a návštěvníci mohou využívat venkovní bazén. Teď je ale mimořádná situace, a proto jsme se rozhodli provést údržbu a očistu vnitřního bazénu už v těchto dnech,“ sděluje Tomáš Kotora.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24