QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Špičáku začínají stavět restauraci a byty, jde o investici za 80 milionů

11.04.2022 12:07

Největší investice od doby výstavby dosud sloužící čtyřsedačkové lanovky v roce 2005 startuje v těchto dnech v největším lyžařském areálu Plzeňského kraje Ski&Bike Špičák. Přinášíme podrobnosti a vizualizaci.

GAMA VIZ JPG
GAMA VIZ JPG5A - zastavovak 2JPG6A-mapy.cz JPGALFA VIZ 1 JPGPOHLED OD SEVERU 5PP JPGSPICAK_JIH 4 JPG

Na šumavském Špičáku začínají stavět restauraci, byty a další zázemí pro areál. Jde o největší investici za posledních 15 let. Restaurace má stát do začátku zimní sezony, tedy do prosince 2022.

Půjde o novou restauraci alpského střihu pro 250 hostů a kompletní zázemí pro půjčovnu, servis lyžařského a snowboardového vybavení, úschovnu a administrativu areálu. V další navazující etapě bude součástí celého komplexu i 7 bytů, z nichž jsou stále 3 ještě na prodej.

Jedná se o investici za 80 milionů korun. Areál ji hradí ze svých zdrojů, také pomocí bankovních úvěrů a financemi, které získává za prodej zmíněných bytů. "Právě dnes se po několikatýdenním vyklízení zakousla těžká technika do původních staveb ze sedmdesátých let minulého století, na jejichž půdorysu nový objekt bude stát. Jeho výstavba se uskuteční ve dvou hlavních etapách," informuje vedení areálu.

Nejdříve bude vybudovaná restaurace. Ta vyroste v nadzemním podlaží, bude mít venkovní terasu a lidé se do ní dostanou přímo od  nástupu na lanovku. „Tímto se na Špičáku poskytování gastro služeb posune o značný level výš. Je to obrovský krok dopředu pro infrastrukturu celého areálu. Její otevření zvedne úroveň občerstvení pro návštěvníky nejen v našem areálu,ale i v celé oblasti Železné Rudy,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Už v prosinci 2022 budou moci návštěvníci areálu využívat také novou půjčovnu, úschovnu a servis a do nových prostor se přestěhuje management společnosti. „I tady jsme nové zázemí už potřebovali. Původní prostory hlavně co do velikosti plochy nebyly vyhovující a limitovaly nás,“ uvádí dále Kasík.      

POHLED OD SEVERU 5PP JPG

Sedm bytů situovaných v blízkosti nástupu na lanovku by pak mělo být dokončeno v rámci druhé etapy v červenci 2023. Zatím jsou prodány 4 byty, tři jsou stále na prodej. Všechny mají rozlohu okolo 80 m2 (2 + KK) a jejich součástí jsou i garáže v suterénu budovy. „S dalšími zájemci průběžně jednáme. Věřím, že k termínu dokončení budou všechny prodané,“ pokračuje V.Kasík. 

Po otevření nové restaurace nabídne areál 450 míst. Včetně restaurace v chatě Blaženka a venkovním stanu před ní. Dalších 200 míst pak lze využít u jiných provozovatelů poblíž. Při průměrné denní návštěvnosti 1200 lyžařů jde myslím už o dostačující pokrytí těchto služeb, jejichž deficit řadě návštěvníků po mnoho let vadil,“ dodal Vladimír Kasík.

V Blažence by pak měly vzniknout další pokoje, a to ze stávajících kanceláří areálu. Co bude nadále s Chatou Anička, je v režii TJ Špičák, která je majitelem.

Špičácký areál je v provozu už více než 50 let. Nahlédnout do historie areálu můžeme i díky knize bohužel dnes již zesnulého někdejšího spolumajitele Ski&Bike Špičák Josefa Tremla: Sportovní areál Špičák - čtyřicet let, 1971-2011.

S výstavbou prvního dvoumístného kotvového vleku na vrchol Špičáku (Transporta), jehož strojovna se právě nyní bourá, aby ustoupila novému víceúčelovému objektu, se začalo v červnu 1970.

Vlek dosahoval rychlosti 2,5 metru za sekundu a vedl po trati dlouhé skoro 1207 metrů. Přepravil 455 lidí za hodinu a přišel na 3,5 milionu někdejších korun československých. Stavba se prováděla v tehdy typické „akci Z“, tzn. brigádnicky a zadarmo pro ty, co přiložili ruku k dílů. Vlek byl před Vánoci 1970 (přesně 22.12.) předán do zkušebního provozu a slavnostně spuštěn přesně před 51 lety v dubnu 1971 (24.4.). Naplno se rozjel právě až v sezoně 1971/72, protože předchozí zima byla na Špičáku sice mrazivá, ale na sněhové srážky chudá, což v době, kdy nebylo k dispozici technické zasněžování, znamenalo lyžařské utrum. Jeho zprovozněním, jak píše Josef Treml: „skončily v propadlišti dějin pěší výstupy s lyžemi na ramenou na vrchol Špičáku.“

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24