V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Na Vánoce nesmí chybět vánočka. Jak na ní? Přinášíme recept...

Ván klikněte pro další foto
21. 12. 2020 15:17

Vánočka, štola a drobné cukroví nesmí chybět o svátcích na žádném stole. Co by to bylo za Vánoce bez doma upečené zlaté vánočky? Tady je recept od foodblogerky Andrey Motlíkové.

Na přípravu budete potřebovat:
750 g mouky (dávám 1:1 hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku (máslo, Hera)
2 vejce
375 ml mléka
50 g čerstvého droždí
1 vanilínový cukr
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
rozinky namočené v rumu (my nedáváme, nemáme je rádi)
mandle na posypání ( plátky nebo nasekané )

Ván1Postup přípravy:
Těsto nechávám vypracovat a nakynout v domácí pekárně. Můžete ale zpracovat samozřejmě ručně.

Nejprve nalijeme mléko, rozehřáté máslo, vejce a pak přidáme sypké suroviny a rozdrobíme droždí. Zapneme na program TĚSTO a počkáme, až těsto vykyne.

Poté těsto vyjmeme, ručně propracujeme a vytvoříme 9 stejných dílů. Z nich utvoříme "hady" a postupně splétáme. Nejprve ze čtyř hadů, uprostřed trochu bokem dlaně promáčkneme a uděláme žlábek. Na tento pletenec položíme cop ze tří hadů, opět uděláme uprostřed žlábek a nakonec ze dvou hadů. Ty trochu povytáhneme a přetáhneme tak, abychom oba konce zastrčili pod spodek vánočky. Sepneme shora všechny patra několika špejlemi a necháme opět kynout alespoň hodinu.

Troubu vyhřejeme na 180 - 200 oC. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Jakmile ji vložíme, asi po minutě dvou stáhneme teplotu na 160C a pečeme dozlatova. Zkoušíme špejlí a pokud se těsto již nelepí, máme hotovo. Vánočku nechávám zchladnout v otevřené troubě.

recept a foto: Andrea Motlíková

Více receptů v naší rubrice Lifestyle /recepty nebo na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

MH
sdílet na facebook

Rostou! Ale co s nimi? Recepty na vynikající houbové recepty!

Recepty
 čtení
7. 8. 2021 9:52

Milovníci hub si přijdou na své, houby rostou. Ale co s nimi? Tradiční houbovka nebo smaženice už vás neláká? Zkuste něco jiného, vynikající houbové recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

Hledáte novou letní dobrotu? Udělejte si tvarohový dezert do skla

Recepty
 čtení
11. 7. 2021 13:59

Jahody, borůvky i maliny k létu zkrátka patří. Máte chuť na něco sladkého? Tak právě tvarohový dezert s ovocem může být to pravé. Andrea Motlíková servíruje další ze svých receptů...

  QAP téma   Tipy do Bavorska

Termální lázně Johannesbad v Bad Füssingu v plném provozu bez omezení!

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Pavel Trampota - PT Servis

Sportovní výživa a doplňky, vše pro fitness a další sporty

  Advokátní kancelář CINK a partneři

Využijte služeb úspěšné advokátní kanceláře. Poskytneme vám právní služby v kanceláři v Plzni.

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek