QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na zápis do plzeňských základních škol přišlo 747 ukrajinských dětí

01.07.2022 10:30

V Plzni se konaly speciální zápisy pro děti, které uprchly před válkou na Ukrajině. Kapacity by měly být dostatečné. Děti by tak mohly chodit do škol ve svém obvodě.

Ve dnech 27. a 28. června se konaly speciální zápisy do plzeňských základních škol pro děti z Ukrajiny. Celkem přišlo 747 dětí, které uprchly před válkou na Ukrajině. "Nyní podle nastaveného harmonogramu budeme společně se spádovými koordinátory řešit umístění do jednotlivých škol. Vzhledem k vytvořeným kapacitám lze předpokládat, že se budoucí žáci v drtivé většině umístí v příslušném spádovém obvodě. Předpokládáme, že do 15. července budeme mít kompletní informace o umístění budoucích žáků na jednotlivé školy," uvedla Eva Barborková, tisková mluvčí Magistrátu města Plzně.

Dětí, kteří jsou ve věku pro navštěvování základní školy, se zapsalo méně, než je na území Plzně registrováno. "Plzeň není výjimkou v tom smyslu, že k zápisům přišlo méně budoucích žáků, než se registrovalo přes koordinační centrum. Důvod může být i ten, že děti již na území města Plzně nepobývají, nebo rodiče plánují odjezd z Plzně, případně ještě nejsou nijak rozhodnutí a budou zápis řešit až v závěru srpna," řekla Barborková.

"Školy budou na dodatečně přinesené žádosti o přijetí reagovat standardně jako na jiné žádosti, které dostávají a v závěru srpna opět budeme schopni tyto žádosti řešit, protože máme vytvořenou dostatečnou kapacitu. Složitější bude zajistit personální zabezpečení těchto tříd z časových důvodů. V týdnu od 22. srpna do 26. srpna bude ve školách v rámci stanovených úředních dnů probíhat vyřizování dodatečných žádostí a zároveň bude opět probíhat koordinace umisťování v rámci města Plzně," dodala Eva Barborková.

foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24