QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Naděje na lepší časy? V kraji ubývá hospitalizovaných i pozitivně testovaných

19.03.2021 14:56

Jednání Krizového štábu Plzeňského kraje se zabývalo především epidemickou situací z hlediska nárůstu pozitivně testovaných osob nebo situací v nemocnicích.

covid2

Podle ředitele KHS Plzeňského kraje Michala Bartoše poklesl týdenní záchyt nových případů na 5500. V minulém týdnu byl záchyt více než 6 000, v předchozím pak 7 000 osob. Nejvážnější situace je na Klatovsku, osciluje také na Tachovsku. I nadále jsou hlášeny vysoké procentuální záchyty, a to 35 % z testovaných vzorků.

V intenzivní péči však i nadále pracují nemocnice na hraně kapacit. „I přes zdánlivé zlepšení nárůstu pozitivně testovaných nemůžeme předčasně hovořit o velkém zlepšení situace v kraji. Intenzivní péče i nadále pracuje na hranici kapacit, ale vzhledem ke klesajícímu počtu hospitalizovaných i nově nakažených očekáváme zlepšení ve výhledu jednoho týdne,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová a dodala: „To, že jsme kulminaci hospitalizovaných pacientů zvládli s minimálním počtem převozů mimo kraj, a to v jednotkách osob, je pouze díky perfektní práci týmu koordinátora lůžkové péče prof. Beneše. Jemu i všem dalším, kteří se podíleli na neuvěřitelné reprofilizaci lůžek pro covidové pacienty, lékařům i sestrám a všem dalším zdravotníkům bych ráda poděkovala.“

V tomto týdnu obdržel Plzeňský kraj 5 850 dávek vakcíny Pfizer (Comirnaty). Na příští týden je přislíbeno 8 190 dávek. Praktičtí lékaři byli zapojeni do očkování státem 1. března 2021. Očkují výhradně vakcínou AstraZeneca. Opakovaně dochází ke zpožděné distribuci a pacienti v ordinacích praktických lékařů musí být přeobjednáni na jiný termín očkování. „Velmi mne mrzí, že dodávky vakcíny AstraZeneca takto váznou, očkování jde velmi pomalu i přesto, že situace v Plzeňském kraji byla a stále je dlouhodobě vážná. Celá situace pak vrhá stín na práci krajského koordinátora, vedení Plzeňského kraje a konečně i na praktické lékaře, kteří se právem zlobí,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

Ve čtvrtek 18. 3. vláda rozhodla o povinném testování zaměstnanců ve školách, které vykonávají péči o děti zaměstnanců vybraných povolání. Testování má být zajištěno do 23. března s tím, že od 30. března se pak zakazuje přítomnost na pracovišti netestované osobě.

Foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24