QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nadějná vědkyně z Holýšova získala prestižní cenu za výzkum léčby rakoviny

29.06.2019 16:37

Za výzkum léčby rakoviny získala vědkyně z Holýšova ocenění od nositele Nobelovy ceny. "Podařilo se nám navrhnout novou metodu léčby namířenou proti metastázím,“ říká Lenka Loukotová.

ABA_6005_r

Možnosti zlepšení léčby rakoviny zkoumá už čtyři roky Lenka Loukotová, talentovaná vědkyně z Holýšova na Domažlicku. Její práce nyní získala první místo v prestižní soutěži Cena Sanofi za farmacii. Ocenění jí osobně předal nositel Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn. Vedle finanční prémie v hodnotě 60 tisíc korun získala Loukotová i měsíční stáž v prestižní francouzské laboratoři.

Soutěž pro studenty farmaceutických věd vyhlašuje Velvyslanectví Francie v Praze ve spolupráci se skupinou Sanofi. Nejvyšší ocenění si letos z rukou Jeana-Marie Lehna převzala Lenka Loukotová z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR. Ve výzkumu, jenž odborná porota ocenila, se věnuje novým způsobům léčby rakoviny.

"Odhaduje se, že v současnosti je 90 % všech úmrtí na rakovinu způsobeno metastázemi. Ty jsou obecně agresivnější než prvotní nádor a hůře se léčí. Podařilo se nám navrhnout a ověřit novou kombinovanou metodu léčby rakoviny založenou na imunoradioterapii, namířenou právě proti metastázím,“ vysvětluje talentovaná vědkyně.

Ocenění i samotné účasti v soutěži si Loukotová velice váží. Největší výzvou pro ni byla závěrečná diskuze s porotci. "Byla ale současně mimořádně přínosná, získala jsem náhledy na moji práci očima odborníků z jiných oborů. Pokládali mnoho zajímavých otázek, bohužel ale na ně zatím nemáme jednoznačnou odpověď,“ doplňuje Loukotová.

FOTO: Sanofi

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24