Nález pokladu! Muž objevil v lese stovky zlatých a stříbrných mincí - FOTKY

11.08.2020 10:04     12.08.2020 13:34

Poklad z 14. století nálezce objevil v lese na Stříbrsku v místě rozrytém divokými prasaty. Ihned informoval archeology ze Západočeského muzea v Plzni. Podívejte se na FOTKY z místa nálezu.

depot (5)
depot (5)depot (4)12depot (3)1234

Koncem března oznámil nálezce na oddělení prehistorie Západočeského muzea v Plzni nález zlatých a stříbrných mincí, který zcela náhodně a nečekaně objevil při procházce lesem na Stříbrsku. Všiml si místa rozrytého divokými prasaty, kde na povrchu leželo několik stříbrných a jedna zářící zlatá mince. Převrácením částečně vyčnívajícího kamene se ukázalo původní místo uložení depotu s množstvím dalších mincí. Nález ponechal v zemi a přes chladné počasí počkal na místě do příjezdu archeologů. Ti pak společně s nálezcem provedli dokumentaci a vyzdvižení tohoto unikátního nálezu.

Mince byly původně uloženy do nevelké nádobky, jejíž rozbité části byly vyzvednuty společně s mincemi. Mince byly zřejmě ukryty ve spěchu jen nehluboko pod povrchem a překryty nevelkým plochým kamenem.

"Následující dva měsíce pak probíhalo čištění a další měsíc předběžné určení mincí, pocházejících ze 14. století,“ sdělila Romana Němečková ze Západočeského muzea v Plzni.  Poklad obsahoval mimo jiné 92 zlatých mincí o váze 325,88 gramů.

Poklad čítá 435 zlatých a stříbrných mincí, má historickou hodnotu kolem čtyř milionů korun. 

Ohledně nálezného zatím není jasno. "Pokud by poklad našel hledač s detektorem, neměl by nárok na nálezné. Na desetinu ceny má nárok jen náhodný nálezce. Bude záležet na kraji, zda mu přizná nálezné z
historické hodnoty, nebo z ceny kovu, která je asi 400 tisíc korun," řekl archeolog Milan Metlička, který nález vyzvedl ze země a zpracovává ho.

 

Z historického hlediska je zajímavý obsah takzvaného depotu. "Všechny zlaté mince pocházejí ze 40 – 50. let 14. století, snad s výjimkou lübeckého florénu. U stříbrných mincí je nejstarší mincí groš Václava II. krátce po roce 1300, nejmladší jsou groše Karla IV. V nálezu nebyla jediná mince Václava IV. Takže nález byl zakopán na konce 70. let 14. století, ještě před lety 1378 až 1379,“ dodává Romana Němečková.

Ukrytí pokladu zřejmě souvisí s lokálními spory na panství kláštera Kladruby.  "Vzhledem k absenci drobných mincí a vzhledem k značnému počtu zlatých mincí jde o poklad mimořádné hodnoty. V západních Čechách je takovýto nález ojedinělý a významně přispívá k historii  regionu ve druhé polovině 14. století. Kdo poklad ukryl, zda zástupce kláštera či lupič, který se mincí zmocnil při násilné akci, je zatím nemožné určit," uzavírá mluvčí.

FOTO: Západočeské muzeum v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24