Nemocnice Plzeňského kraje končí s testováním samoplátců

15.05.2020 13:26

Důvodem je cena za laboratorní vyšetření, kterou od pátku 15. května stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Smluvní laboratoře Domažlické a Klatovské nemocnice ale zpracovávají vzorky za výrazně vyšší ceny.

klatovská nemocnice

Protože smluvní laboratoře Domažlické a Klatovské nemocnice nedokáží poskytovat testy na covid-19 za cenu, kterou od 15. května stanovilo ministerstvo zdravotnictví maximálně na 1674 korun a za odběr 82 korun, obě zdravotnická zařízení pozastavují odběry samoplátcům. S testováním končí od soboty 16. května. "Zájemci objednaní na dnešek budou ještě odebráni, ale objednávání na další dny již bylo pozastaveno,“ informuje mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Samoplátci hlavně z řad pendlerů dosud platili v krajských nemocnicích za testy 2800 korun. Od začátku testování zde bylo odebráno zhruba 1900 vzorků.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo cenový předpis, kterým od 15. května stanovuje nejvyšší částku za laboratorní vyšetření Covid-19 metodou PCR ve výši 1674 korun a za odběr ve výši 82 korun. "Nařízenou částku za vyšetření nám ale v tuto chvíli nejsou naše smluvní laboratoře schopné poskytnout. Jejich ceny jsou o několik stovek vyšší. Nemáme tak kam posílat odebrané vzorky ke zpracování, a tudíž jsme nuceni službu pozastavit, nebo možná i definitivně ukončit," říká Jiří Kokoška. 

Zájemci, kteří byli objednáni na další dny, nemocnice obvolají, situaci jim vysvětlí a rezervace zruší. Jedná se zhruba o tři stovky lidí. Objednávání po telefonu i online přes internet už nemocnice pozastavily.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24