QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nestandardní koalice na kraji? Rozpor už je i u ODS

13.10.2020 8:35

Neslučitelné spojení i velké rozpory… tak by se dala popsat stručně plánovaná koalice, která má vzniknout v Plzeňském kraji. Už i členové ODS poukazují na problémy se stranami, s kterými se chtějí spojit.

plzensky kraj_ foto plzensky kraj

ODS, která skončila druhá ve volbách za ANO, jedná s Piráty a hnutím STAN a dalšími uskupeními, které zastupuje bývalý hejtman Josef Bernard. Ten je často označován jako přeběhlík, protože opustil ČSSD před volbami a kandidoval za Starosty a Nezávislé.

Výhrady k plánované koalici už mají někteří Piráti a ani ODS není jednotná.

Shodu ODS a Pirátů si neumí představit někteří členové ODS. „Oni ve shodě ani principiálně být nemohou. ODS je pravicová strana, zatímco Piráti jsou levicoví,“ komentovala pro ZAK TV jedna z členek ODS Marcela Krejsová, která po Josefu Bernardovi působí na kraji jako zastupující hejtmanka.

Piráti a ODS mají viditelné rozpory, největší v současné době v Sušici kvůli nemocnici. Sporů je ale daleko více.

Podle Martina Baxy ale ODS nemá o čem jednat s vítězným hnutím ANO, protože obě strany chtějí pozici hejtmana. Naopak STAN a Piráti, kteří se po volbách ihned spojili, pozici hejtmana nabízí. Nicméně se zdá, že to je jen jakási náplast za to, aby uskupení kolem Bernarda a Piráti byli u moci. Reálnou moc by totiž ODS ztratila rozdělením pozic v Radě Plzeňského kraje.

„Shodli jsme se na zastoupení v krajské radě v poměru 4 místa ODS-TOP09, 3 pro STAN a 2 Piráti,“ uvedl Martin Baxa, primátor města Plzně a člen vyjednávajícího týmu ODS.

Také rozdělení v Radě Plzeňského kraje je ale také trnem v oku některým členům samotné ODS. Strana by totiž přišla o většinu a tedy reálnou moc na kraji.

Baxa se hájí tím, že jeho vyjednávací skupina má dohodnout pozici hejtmanky pro ODS.

S tím sice první náměstkyně Plzeňského kraje zastupující hejtmana souhlasí, nicméně rovněž poukazuje na ztrátu většiny. „Vyjednat důstojné postavení ODS v radě, menšina čtyři proti pěti kolem pana Bernarda podle mě důstojné není,“ uvedla Krejsová pro ZAK TV.

Nejen Piráti jakožto strana s odlišnými názory, ale také osoba bývalého hejtmana Bernarda není po vůli některým politikům. Sám Baxa, který s ním chce dnes jít do koalice, ho nazval před volbami lhářem.

„Samozřejmě v předvolební kampani došlo k některým potyčkám ve slovním slova smyslu. Týkaly se stavby Západočeské galerie,“ připustil Martin Baxa.

Na opravě Městských lázní na galerii si Bernard podle některých postavil předvolební kampaň. Jsou toto opravdu jen předvolební sliby? Zdá se, že ano. Budova není ani majetkem města a podle studie, která proběhla, není ani vhodná pro umístění galerie. Jen nutné odvlhčení objektu by přišlo na půl miliardy korun.

Tomu, že je to spíše předvolební planý slib, napovídá i to, že Josef Bernard v čele Plzeňského kraje v této problematice nepodnikl vůbec nic. Za téměř čtyři roky vládnutí na kraji se o záchranu lázní ani nepokusil.  

A proč ODS nevytvoří koalici s vítězným ANO? Podle Krejsové se Baxa obává toho, že by ho voliči nepodpořili v blížících se parlamentních volbách.

„Na mě to celé působí tak, že se obětoval kraj pro lepší pozici do parlamentních voleb a je to důsledek kumulace funkcí. Člověk se musí rozhodnout, co chce zastupovat, co je jeho cílem,“ uvedla dále pro ZAK TV Marcela Krejsová.

Právě kumulace funkcí u ODS vadila před volbami i Pirátům. Naposledy při druhém kole Senátních voleb kritizoval protikandidáta Daniel Kůs z Pirátů. Na sociálních sítích běžela kampaň upozorňující na kumulaci funkcí u Lumíra Aschenbrennera, který je zároveň senátorem i starostou. Ještě před volbami ale poukazovali Piráti na kumulaci funkcí právě u Martina Baxy.

„Plzeňská ODS si hýčká pár sympatických osobností, které využívá na plakátech a v kampaních. Výsledkem je kumulace funkcí, jak je tomu u pana poslance Baxy. Voliči si neuvědomí, že nakonec stejně městu vládne někdo jiný, protože práci poslance zkrátka nejde naplno vykonávat zároveň s funkcí městského radního a k tomu ještě krajského zastupitele,“ uvedl Pavel Bosák z Pirátů na adresu Baxy.

Na to, jak dopadne koalice v Plzeňském kraji, si musíme ještě počkat. Stále se totiž vyjednává.

ilustrační foto PLZEŇSKÝ KRAJ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24