Netopýři řádí v Plzni! Hotel v centru, poliklinika, činžák...byly jich stovky - FOTO

11.09.2021 7:25

Přes 300 netopýrů na Poliklinice na Denisově nábřeží, 122 netopýrů ve spíži v činžáku u Prazdroje nebo 169 netopýrů v pokoji v hotelu Slovan. Když vám netopýři vlétnou do bytu, zůstane po nich spoušť.

netopyri dominikanska
netopyri dominikanskanetopyri hotel slovannetopyri hotel slovan1netopyri polnetopyri poliklinikanetopyri v hotelu slovannetopyri v plzninetopyri

Jen za poslední čtyři dny zajistili ochranáři v Plzni přes 700 netopýrů. Malou škvírou vlétnou netopýři vlastně kamkoliv. Podle Karla Makoně ze Záchranné stanice živočichů Plzeň jsou netopýři v Plzni každoročním problémem.

"Otevřená okna na chodby společných prostor, prázdné byty a místnosti s otevřenou ventilačkou bez ochranných sítí proti hmyzu. Poliklinika Denisovo nábřeží, Hotel Slovan, Purkyňova ulice, Mikulášské náměstí, Chodské náměstí, Borský park, celé Slovany, Bory a část Doubravky, Bolevce, Lochotína, Košutky i Skvrňan. Je úplně jedno, jestli se jedná o činžovní či panelový dům, společnou chodbu anebo garsonku. Prostě svítíte, koukáte na televizi a máte otevřená okna dokořán, přičemž zcela určitě se k Vám v tomto a možná ještě i začátkem následujícího týdne zalétnou podívat netopýři," vysvětluje Karel Makoň.

V 99 % se jedná o jedny z našich nejmenších netopýrů, a to o netopýry hvízdavé, pro které je Plzeň na čtyřech řekách a s osvětlenými parky, zelení a vodními prvky doslova tahovým strategickým uzlem. Navíc podle odborníků právě v tuto dobu dochází u netopýrů k námluvám a páření, hledání partnerů a potkávání se v rámci jednotlivých populací.

Netopýři napáchají v prostoru, kam vlétnou, obrovské škody. "To v reálu znamená totálně ho zadělat a kolikrát i zničit. To se pak vrátíte domů z dovolené a celý další týden uklízíte, větráte a řešíte všudepřítomné „myší“ bobky, zápach a zdechliny napadané třeba v lustru, vázičce, na skříni a podobně," říká Karel Makoň a jmenuje příklady posledních dnů.

Nejvíce netopýrů letos zalétlo do budovy polikliniky. "Opět Poliklinika na Denisově nábřeží, kde kolega Václav Říš z AOPK ve skladu s přes noc s otevřeným oknem zajistil celkem 313 netopýrů hvízdavých, z čehož 290 jich bylo živých a 23 uhynulých. Pro ilustraci přikládám naše fotografie z roku 2019 v úplně stejné budově," uvádí Makoň. 

Mladý partnerský pár bydlící v činžovním domě u plzeňského Prazdroje měl ve spíži o rozměrech 1x1,5 m přes nezabezpečené okno mezi potravinami rovných 122 netopýrů hvízdavých. "Přeskládat spíž a dohledat netopýry tentokrát jel kolega Radek Zeman," říká Karel Makoň.

netopyri hotel slovan

Další problém s netopýry měli v hotelu Slovan v centru Plzně. "Přes otevřené okno se do starého nepoužívaného pokoje dostalo celkem 169 netopýrů hvízdavých, přičemž 113 jich uhynulo ve skleněném lustru," uvádí Karel Makoň.

A ochranáři dále varují! "Předpokládáme, že dokud se večer neochladí, tak bude výstraha před nevyžádanou návštěvou a invazí do vnitřních prostor stále trvat a platit. Zároveň opět opakuji, že bohužel řešíme stále stejné lokality, budovy a byty, které nejsou jejich majitelé schopni adekvátně zabezpečit," uvádí Karel Makoň a apeluje, aby lidé preventivním chováním těmto případům zabraňovali. 

foto: DESOP - Záchranná stanice živočichů Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24