QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

O budoucnosti sušické nemocnice rozhodnou občané v referendu

30.08.2021 12:00

Referendum v Sušici skutečně bude. Rozhodl o tom soud, na který se Přípravný výbor obrátil po tom, co dne 4. 8. 2021 zastupitelstvo města Sušice odmítlo referendum vyhlásit.

Sušická nemocnice

Vyhlášené referendum se bude týkat podpory zdravotní péče v Sušické nemocnici, zbylé dvě otázky byly soudem zamítnuté. Soud zamítl vyhlášení referenda, aby se lidé vyjadřovali k prodeji nemovitostí sloužící nemocnici k poskytování zdravotní péče a k výstavbě sportovní haly.

„Máme radost, že je referendum vyhlášeno a rozhodnutí soudu respektujeme. Konečně po devíti měsících budou mít občané možnost v termínu voleb vyjádřit svůj názor i k podpoře plnohodnotné lékařské péče,“ sdělil za přípravný výbor Jan Janda.

Otázka, ve které se budou lidé v referendu vyjadřovat zní: "Chcete, aby město Sušice aktivně podporovalo zdravotní péči v rozsahu: lůžková interna, lůžková chirurgie, JIP, následná péče, ambulance, komplement (RTG, SONO, laboratoř), včetně pořízení CT přístroje v Sušické nemocnici?"

Soud potvrdil, že problematika zajištění dostupnosti lékařské péče patří k otázkám vysoké naléhavosti v každé obci, ve které je lékařská péče dostupná hůře, než je považováno za žádoucí a dospěl u projednávání této otázky k závěru, že navržená otázka spadá do samotné působnosti obce.

Referendum o otázce Sušické nemocnice se bude konat souběžně s volbami do Poslanecké sněmovny ČR ve dnech 8. a 9. října 2021.

 

Foto: Sušická nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24