O kotlíkové dotace byl v kraji enormní zájem! Další miliony budou ještě k mání

03.10.2019 12:57

Jen pár hodin trvalo, než si žadatelé o kotlíkové dotace v její třetí vlně, rozebrali 230 milionů. Na některé se nedostalo. Další desítky milionů by ale kraj měl ještě od státu získat!

IMG_1126

Celkem 1 980 žádostí přišlo do třetí vlny kotlíkových dotací v Plzeňském kraji. Alokace ve výši 230 milionů korun byla vyčerpána po zhruba čtyřech hodinách od spuštění, ostatní žádosti pak putovaly do takzvaného zásobníku.

"Na začátku se přijímání zpomalilo, protože systém byl přetížený, ale poté čerpání probíhalo průběžně a bez problémů. Již v poledne byly vyčerpány finance dané výzvy a otevřel se zásobník, aby mohli být uspokojení další žadatelé,“ shrnuje situaci radní pro oblast životního prostředí Radka Trylčová. Žádosti přijímá Plzeňský kraj výhradně elektronicky přes systém eDotace, který se pro žadatele otevřel v úterý 1. října v 8:00 hodin, v 12:15 hodin bylo ohlášeno vyčerpání alokované částky.

"Máme informace, že žadatelům o dotaci trvalo více času, než se podařilo žádost zaregistrovat. Tím důvodem byla skutečnost, že systém čelil velkému náporu žádostí, nicméně program pracoval kontinuálně a nakonec každý mohl žádost podat,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Martin Plíhal a dodává, že požádat o kotlíkovou dotaci stále lze, žádosti v tuto chvíli směřují do zásobníku, kde je v současné době požadavek na 40 milionů korun.

Dle příslibu ministerstva životního prostředí by se pro Plzeňský kraj dodatečně mělo uvolnit ještě v průběhu zimy 90 milionů korun, takže by i žádosti v zásobníku měly být uspokojeny. "Celkově lze říci, že dotace na výměnu kotlů v Plzeňském kraji byly a jsou úspěšně čerpány,“ konstatuje Radka Trylčová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24