O očkování v autě je zájem, drive-in se rozjel u Privamedu - FOTKY

18.05.2021 14:02

Plzeňská nemocnice Privamed spustila drive-in očkovací místo. Lidé sem mohou přijet autem, určeno je ale i pro pěší. Vhodné je také pro imobilní občany. O očkování v autě je zájem.

drive in ockování privamed (13)
drive in ockování privamed (1)drive in ockování privamed (10)drive in ockování privamed (11)drive in ockování privamed (7)drive in ockování privamed (4)drive in ockování privamed (13)drive in ockování privamed (5)drive in ockování privamed (6)drive in ockování privamed (3)drive in ockování privamed (8)drive in ockování privamed (9)drive in ockování privamed (12)drive in ockování privamed (14)drive in ockování privamed (2)drive in ockování privamed (15)drive in ockování privamed (16)drive in ockování privamed (18)drive in ockování privamed (17)

Přijedete, odevzdáte kartičku pojištění, podepíšete formulář, vystrčíte rameno z okénka... Zhruba takto funguje drive-in očkovací místo. To začalo fungovat u nemocnice Privamed v Kotíkovské ulici v Plzni v pondělí 17. května.

„Otevřeno je každý všední den od 8 do 15 hodin, v pondělí vždy od 9 hodin, protože se čeká na novou dodávku vakcín. V případě dostatečného počtu vakcín, jsme schopni v budoucnu provozní dobu navýšit a očkovat i více,“ uvádí Eva Milerová, tisková mluvčí nemocnice Privamed.

Centrum má kapacitu až 1200 lidí denně. V současné době ale očkuje kolem 250 lidí denně. Důvodem je nedostatek vakcín. "Včera jsem naočkovali 200 lidí, dnes to bude 300 osob," dodala Eva Milerová s tím, že kapacita se řídí právě aktuálními dodávkami vakcín.

drive in ockování privamed (5)

Drive-in nahradil očkovací centrum, které do konce minulého týdne fungovalo v pavilonu jednodenní chirurgie Privamedu. Z důvodu kapacity ale už toto místo nestačilo, navíc nemocnice chtěla vyjít vstříc i imobilním občanům. Právě pro ty je ideální očkování v autě. Změna místa nastala také z epidemiologických důvodů, aby nedocházelo k míchání očkovaných klientů s pacienty.

"Byl jsme překvapem, jak to tu běží rychle. Přijel sem a ihned se mě ujal personál, dostal jsem jasné pokyny a v zápětí jsem byl naočkován. Personál tady opravdu velmi dobře funguje," uvedl muž z Plzeňska, který přijel na očkování autem.

Drive in Privamed najdete na nově vybudovaném parkovišti hned vedle nemocnice. Značeno je šipkami, místo je průjezdné. Lidé musí po aplikaci vakcíny počkat 30 minut v autě na odstavném parkovišti, v případě pěších je zde čekací zóna. "Je to kvůli případné nežádoucí reakci po očkování. Lidem může pomoci zdravotní personál, který je zde. Navíc jsme hned vedle nemocnice," sděluje mluvčí Eva Milerová.

drive in ockování privamed (10)Během naší návštěvy očkovacího centra se střídali pěší i lidé v autě. "Já jedu s maminkou. Ona špatně chodí, a tak jsem rád, že ji mohu nechat v autě a nemusím ji brát do nemocnice," říká další z mužů, který využil drive -in.

Informovaný souhlas s očkováním lidé mohou vyplnit na místě. Pro ulehčení si ho ale mohou už přivézt s sebou. „Je na webových stránkách nemocnice, lidé si ho v klidu doma přečtou, vyplní a dostaví se na místo už s ním. Urychlí tak úvodní proces očkování,“ uvádí Eva Millerová. Formulář najdete zde.

Kompletní informace o očkování v Privamedu najdete na www.privamed.cz.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT