QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obnova pivovaru v Chříči pokračuje! Pomohou další dobrovolníci - FOTKY

13.08.2019 9:54

Už několik let se sdružení nadšenců snaží o postupnou obnovu pivovaru ve Chříči na Plzeňsku. A daří se. Nyní se chystají další úpravy. Čtěte podrobnosti!

4
425763

Celkem čtrnáct mladých lidí z Mexika, Španělska, Japonska, Itálie, Ruska, Nizozemska a v neposlední řadě Česka se od 14. do 25. srpna zabydlí v chříčském pivovaru, aby zde pomohli s renovací historického objektu a seznámili se s místním okolím a komunitou. Akci tradičně organizuje občanské sdružení Propolis ve spolupráci s INEX – Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA).

Už od zahájení obnovy historického pivovaru v roce 2009 jezdí do Chříče každoročně dobrovolníci z celého světa přiložit ruku k dílu v rámci mezinárodních krátkodobých dobrovolnických projektů, tzv. workcampů. "S workcampy máme velmi pozitivní zkušenosti. Za těch let se tu prostřídalo na sto zahraničních dobrovolníků,“ potvrzuje Petr Jakubíček z občanského sdružení Propolis, které dobrovolnický projekt organizuje. Letos se bude práce soustředit zejména kolem výstavby kamenné zdi u pivovaru a úpravy okolní zahrady.

Dobrovolníci vždy část dne pracují a volný čas tráví podle společné domluvy. Tradičně většina z účastníků chce lépe poznat krásy regionu, a proto se často vydávají na výlety do přírody nebo za památkami. "Nemůžu se dočkat své první návštěvy České republiky. Chci skrze workcamp více poznat tuto krásnou zemi i sám sebe,“ těší se dobrovolník Kohel z Japonska. "Workcampy jsou úžasný projekt, proto na ně jezdím už čtyři roky. Baví mě manuální práce a chci jí přispět místním obyvatelům. Mám rád způsob, jakým se ze skupiny dobrovolníků stává během pobytu fungující tým. V Chříči bych se rád naučil něco o pivovarnictví,“ doplňuje dobrovolník Pablo Alejandro, který do Chříče přijel z Mexika.

Sdružení Propolis je skupina přátel, která postupně vznikla kolem dění a obnovy pivovaru v Chříči. Jejich cílem je vybudovat zde místo, kde se budou setkávat lidé se zájmem o historii, umění, krajinu, tradice a řemesla. Obnovili pivovar – sociální firmu zaměstnávající lidi s mentálním hendikepem, ve sladovně a zahradě vytvořili prostor pro kulturní a společenské akce a Muzeum Každodennosti, v bývalé traktorové dílně otevřeli komunitní centrum pro pořádání pravidelných celoročních volnočasových aktivit a vzdělávacích akcí pro školy, rodiny a širokou veřejnost.

FOTO: propolis-os.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24