QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obnovení unikátní tradice v Touškově! Ve farní peci se bude péct chleba - FOTKY

17.09.2019 10:54

Pec touškovské fary z roku 1746 se znovu roztopí! Chystá se unikátní "pečení touškovského chleba" podle staré receptury. Zváni jsou všichni! Přinášíme podrobnosti!

test_peceni_13 (Velké)
test_peceni_13 (Velké)test_peceni_50 (Velké)test_peceni_59 (Velké)test_peceni_63 (Velké)test_peceni_24 (Velké)

Město Touškov, zejména tamní faru a okolí, v závěru tohoto týdne provoní pečení chleba. A to ne jen tak ledajakého. Spolku Náš Touškov se s římskokatolickou farností Město Touškov a farářem Gajduškem podařilo znovuzprovoznit unikátní farní pec z roku 1746. V rámci Dnů evropského dědictví se tak bude opět péct touškovský farní chléb podle tradiční receptury. Celodenní akce proběhne v neděli 22. září.

"Na tento víkend vycházejí i Dny evropského dědictví, které mají za cíl otevřít nejširší veřejnosti brány kulturních památek, budov a objektů. Propojení Dnů evropského dědictví s pokusem upéct chleba ve staré farní peci se tak přímo nabízí. S radostí jsme proto přijali nabídku pana faráře a zkusíme upéct chleba ve farní peci, která je součástí černé kuchyně a pojme zhruba 30 bochníků," říká Kateřina Duchková ze Spolku Náš Touškov.

Znovuzprovoznění pece nebylo vůbec jednoduché. V srpnu se nicméně spolku podařilo uskutečnit první zkušební roztopení a také jakési pečení "nanečisto".

"Samotný proces znovu zprovoznění farní pece s sebou nesl překážky, které se nám postupně podařilo překonat. Stěžejní otázkou bylo zajištění kvalitního dřeva, neboť roztopit pec není otázkou pár polínek. Povedlo se a dostali jsme darem velmi kvalitní dřevo. Následně jsme oslovili i pekaře, který má bohaté zkušenosti s pečením v peci a půjde do projektu s námi.  Roman Sebera, pekař, jehož příběh mnozí znají, neboť jeho pekárna původně sídlila na Domažlické třídě a musela být zbourána z důvodu výstavby nové železniční trati, sebral hozenou rukavici a zadělá a upeče touškovský farní chléb," pokračuje Kateřina Duchková.

Nedělní pečení organizátoři pojali jako celodenní akci pro širokou veřejnost. Na posezení, které je s tím spojené, jsou zváni všichni. "Bude nám velkým potěšením, pokud všichni naši občané a ostatní zájemci budou mít možnost ochutnat touškovský farní chléb, staročeské buchty a posedět spolu s námi před farou. Chystáme také paštiku, škvarky, pomazánky i pivko," uzavírá Kateřina Duchková. 

Po celou dobu akce budou také probíhat komentované prohlídky černé kuchyně na faře, a to ve skupinách po osmi osobách. Kromě vlastního pečení bude k vidění i zadělávání chleba. Vzhledem k velkému zájmu o prohlídky, si zájemci místo musí rezervovat, a to na konkrétní čas.

Program:

13:00  sázení bochníků do pece a zahájení prohlídek 

13:15  pečení brambor v uhlíkách vymetených z roztopené pece

13:45  vytažení bochníků z pece - 30 ks / limitovaná dávka

14-18  posezení s reprodukovanou hudbou

14:00  pečení českých buchet

14:30  rozkrojení vychladlých bochníků a první ochutnávka chleba

14:30  ochutnávka českých buchet

18:00  předpokládané ukončení akce

FOTO: Jan Lederer

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24