13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
Obnovení unikátní tradice v Touškově! Ve farní peci se bude péct chleba - FOTKY
Pec touškovské fary z roku 1746 se znovu roztopí! Chystá se unikátní "pečení touškovského chleba" podle staré receptury. Zváni jsou všichni! Přinášíme podrobnosti!
Město Touškov, zejména tamní faru a okolí, v závěru tohoto týdne provoní pečení chleba. A to ne jen tak ledajakého. Spolku Náš Touškov se s římskokatolickou farností Město Touškov a farářem Gajduškem podařilo znovuzprovoznit unikátní farní pec z roku 1746. V rámci Dnů evropského dědictví se tak bude opět péct touškovský farní chléb podle tradiční receptury. Celodenní akce proběhne v neděli 22. září.
"Na tento víkend vycházejí i Dny evropského dědictví, které mají za cíl otevřít nejširší veřejnosti brány kulturních památek, budov a objektů. Propojení Dnů evropského dědictví s pokusem upéct chleba ve staré farní peci se tak přímo nabízí. S radostí jsme proto přijali nabídku pana faráře a zkusíme upéct chleba ve farní peci, která je součástí černé kuchyně a pojme zhruba 30 bochníků," říká Kateřina Duchková ze Spolku Náš Touškov.
Znovuzprovoznění pece nebylo vůbec jednoduché. V srpnu se nicméně spolku podařilo uskutečnit první zkušební roztopení a také jakési pečení "nanečisto".
"Samotný proces znovu zprovoznění farní pece s sebou nesl překážky, které se nám postupně podařilo překonat. Stěžejní otázkou bylo zajištění kvalitního dřeva, neboť roztopit pec není otázkou pár polínek. Povedlo se a dostali jsme darem velmi kvalitní dřevo. Následně jsme oslovili i pekaře, který má bohaté zkušenosti s pečením v peci a půjde do projektu s námi. Roman Sebera, pekař, jehož příběh mnozí znají, neboť jeho pekárna původně sídlila na Domažlické třídě a musela být zbourána z důvodu výstavby nové železniční trati, sebral hozenou rukavici a zadělá a upeče touškovský farní chléb," pokračuje Kateřina Duchková.
Nedělní pečení organizátoři pojali jako celodenní akci pro širokou veřejnost. Na posezení, které je s tím spojené, jsou zváni všichni. "Bude nám velkým potěšením, pokud všichni naši občané a ostatní zájemci budou mít možnost ochutnat touškovský farní chléb, staročeské buchty a posedět spolu s námi před farou. Chystáme také paštiku, škvarky, pomazánky i pivko," uzavírá Kateřina Duchková.
Po celou dobu akce budou také probíhat komentované prohlídky černé kuchyně na faře, a to ve skupinách po osmi osobách. Kromě vlastního pečení bude k vidění i zadělávání chleba. Vzhledem k velkému zájmu o prohlídky, si zájemci místo musí rezervovat, a to na konkrétní čas.
Program:
13:00 sázení bochníků do pece a zahájení prohlídek
13:15 pečení brambor v uhlíkách vymetených z roztopené pece
13:45 vytažení bochníků z pece - 30 ks / limitovaná dávka
14-18 posezení s reprodukovanou hudbou
14:00 pečení českých buchet
14:30 rozkrojení vychladlých bochníků a první ochutnávka chleba
14:30 ochutnávka českých buchet
18:00 předpokládané ukončení akce
FOTO: Jan Lederer