Od středy 14. října se uzavírají školy, jídlo dostanete jen s sebou

12.10.2020 22:37

Vláda oznámila další opatření, která budou platná od středy. Důvodem zpřísňování pravidel je neustále se zvyšující počet pozitivně testovaných a také větší nápor na zdravotnictví.

covid-19-5000022_1920

Premiér Babiš poprosil všechny občany o spolupráci a porozumění. "Máme jasnou vizi, jak se vrátit do normálu a já jsem přesvědčen, že se nám to společně podaří. Nejdůležitější je,aby nemocnice zvládly nápor," řekl při tiskové konferenci premiér Andrej Babiš.

Ministr vnitra Jan Hamáček doplnil, že kdyby nyní vláda neudělala nic, hrozilo by nám nekontrolovatelné šíření viru. Na dodržování pravidel bude dohlížet i policie.

"Nechtěli jsme zmrazit vše v takové podobě, jako to bylo na jaře,ale jsme nuceni přijmout opatření, která odvrátí sutuaci. Druhou stránkou věci je to, že někoho tato opatření budou bolet," dodal ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Od středy 14. října budou v České republice platit nová opatření proti šíření koronaviru

Všechny školy s výjimkou mateřských přecházejí na distanční výuku, a to do 1. listopadu. Premiér i ministr zdravotnictví uvedli, že děti by se měly vrátit zpátky do školních lavic v pondělí 2. listopadu.

Uzavírají se také družiny, školní kluby, výuka v ZUŠ, domovy mládeže, internáty, koleje, školy v přírodě.

Ošetřovné bude na 60 % s denním minimem 400 Kč.

Střední školy ruší také praktickou výuku.

Vysoké školy pokračují v distanční výuce, je povolena účast nejvýše deseti studentů na zkoušce. Pro studenty pedagogických a zdravotnických oborů platí výjimky. Ti mají praxi umožněnou, ba dokonce je žádoucí. Studenti čtvrtých a pátých ročníků různých oborů zdravotnických škol budou pomáhat v nemocnicích, studenti pedagogických škol budou vykonávat praxe u dětí tam, kde to bude potřeba. Pro tyto studenty bude umožněn pobyt na kolejích.

Omezení shromažďování na maximálně 6 osob pohromadě ve vnitřních i venkovních prostorech, roušky budou nově povinné také na zastávkách veřejné dopravy.

Dočasné uzavření restaurací, klubů a barů, bude fungovat pouze výdejní okénko do 20 hodin. Výjimku mají hotelové restaurace, ty mohou hosty ve své restauraci obsloužit, ale také pouze do 20 hodin.

Zákaz konzumace alkoholu na veřejně dostupných místech.

Fakultní nemocnice určí prostor, kde se budou moci starat studenti pedagogických oborů o děti lékařů, sester, sociálních pracovníků...

Všechna opatření,kromě distanční výuky do 1. listopadu, budou platit do konce nouzového stavu – tedy do 3. listopadu. Premiér Babiš zároveň uvedl, že pokud se průměrné reprodukční číslo sníží na hodnotu 0,8, budou dnes přijatá opatření zmírněná.

Foto: ilustrační
 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24