Opravy katedrály svatého Bartoloměje v Plzni jsou v první fázi - FOTKY, VIDEA

22.08.2018 14:04

Dlouho očekávaná rekonstrukce katedrály svatého Bartoloměje v Plzni se rozeběhla první fází. Jak to aktuálně v chrámu vypadá? Co se tam právě v těchto dnech děje?

foto-qap-cz (15)
foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (35)foto-qap-cz (41)foto-qap-cz (42)foto-qap-cz (44)foto-qap-cz (45)

Rekonstrukce katedrály svatého Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky se pomalu ale jistě rozebíhá. Katedrála se pro veřejnost uzavřela od začátku června.

V současné době probíhají zejména demontáže jednotlivých oltářů a nejrůznějšího mobiliáře. Stejně tak došlo už i na zpovědnice. Jednotlivé části pak putují do restaurátorských ateliérů. Zároveň už začala vyrůstat lešení pro samotné restaurátory. Rekonstrukce je rozdělená do několik fází. 

První fáze, která právě startuje, potrvá do konce letošního roku a bude probíhat přímo v katedrále, a to v části Šternberské kaple a pokruchtí.

"Nejprve postavíme lešení a provedeme prohlídku. Po konzultaci aktuálního stavu s památkáři vypracujeme restaurátorské záměry a začneme čistit plochy a posléze restaurovat kámen a malbu. Tato fáze by měla trvat přibližně tři měsíce," říká Lenka Langpaulová, jednatelka Agentury "Jan Zrzavý" s.r.o., která vše zajišťuje.

Na pracích se bude podílet dvacítka významných českých restaurátorů, kteří za sebou mají zkušenosti mimo jiné z Pražského hradu.

"Jsem ráda, že po téměř třech letech, ve kterých probíhala příprava projektu, výběrová řízení, zkrátka práce spojená se zpracováním spousty papírů, už můžeme opravdu pořádně a viditelně začít. Chrám se rychle změnil v ´mraveniště´, v němž se pohybuje spousta lidí. Na místech, která byla zakryta, se objevují stoleté vrstvy černého mazlavého prachu. Je nesmírně zajímavé vidět vždy upravený interiér chrámu v tomto netradičním rozpoložení," dodává Iva Fictumová, vedoucí projektu z Biskupství plzeňského.

Naposledy probíhala v katedrále rekonstrukce zhruba v letech 1914 až 1920 v době první světové války. Práce samozřejmě komplikovaly odchody dělníků na frontu.

foto-qap-cz (29)

V rámci současných oprav dojde na restaurování veškerého mobiliáře, kamenných zdí i sloupů. Stejně tak se dočkají i varhany. Momentálně probíhá hodnocení výběrového řízení právě na jejich restaurování a zároveň i hodnocení výběrového řízení na stavební práce. V rámci revitalizace bude opravená také socha Madony, nicméně zásah by měl být jen nejnutnější. Chrám dostane také nové osvětlení a prohlídková trasa nabídne novou expozici věnovanou zvonům. Bude se nacházet zhruba v polovině výstupu na věž. Ta zůstává nicméně pro návštěvníky i nadále přístupná každý den od 10 do 18 hodin.

Veškeré práce vyjdou na víc jak 100 milionů a hotovo bude do konce roku 2020.

 

FOTO, VIDEO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24