Pavel Nový: Očkování je bezpečnější než řídit auto - VIDEO

07.06.2021 7:31

Herec, sportovec a hlavně velký sympaťák Pavel Nový se zúčastnil natáčení reklamního videospotu, který je součástí reklamní kampaně Plzeňského kraje na podporu očkování.

Pavel Nový foto 1
Pavel Nový foto 1Pavel Nový foto 2Pavel Nový foto Kuřata na cestách 1Pavel Nový foto Kuřata na cestách 2

Pan Nový do Plzně na natáčení, které se uskutečnilo v nádherných prostorách novorenesanční budovy Divadla J. K. Tyla, přijel bez nároku na honorář. Při této příležitosti jsme mu položili několik otázek.

Jak je to s vaším vztahem k Plzni a Plzeňskému kraji?

Narodil jsem se v Plzni na Slovanech, ale po narození jsme bydleli v Železné Rudě. Tatínek zde byl od roku 1942 sládkem. Dodnes je Šumava mojí srdeční záležitostí. Ale občas se do Plzně vracím pracovně – třeba jsem tam skoro před třiceti lety spolu s Terezou Pergnerovou moderoval ples jednoho plzeňského rádia, na který tehdy přijel i Walda Matuška.

Reklamní spot Plzeňského kraje, ve kterém hrajete, se točil v plzeňském Velkém divadle. Hrál jste tam někdy?

Nehrál. Sice jsem se tam trochu „cpal“, ale neúspěšně. Když jsem skončil v divadle v Příbrami, dohodl jsem se v Karlových Varech. A když jsem tam jel, usoudil jsem, že v Plzni je také krásné divadlo a za zeptání nic nedám. Ale tehdejší ředitel Ota Šefčík mi oznámil, že se z Plzně chodí rovnou do Národního a vůbec se netvářil, že já bych byl právě takový adept. A tak jsem dojel až do Varů, kde jsem byl v angažmá od roku 1976 až do roku 1983.

Co vás vedlo k souhlasu s vaší účastí v očkovací kampani Plzeňského kraje?

Jsem plně očkovaný a tak si tu s vámi můžu povídat bez roušky. Navíc jsem přesvědčený, že očkování je cestou k normálnímu životu. To bych přece nemohl sednout za volant – nehod na silnicích s fatálními následky je nesrovnatelně více než komplikací po očkování. Navíc jsem si už v životě zažil přímé ohrožení života a nerad bych to zažíval znovu.

Víte, kolik filmů jste natočil? Počítáte to?

Úplně to nepočítám, ale bylo jich něco přes 120. Jenže u některých se nesmíte ohnout pro upadnutý bonbon, jinak mě prošvihnete (smích). První film jsem natočil ve třinácti letech, jmenoval se Kuřata na cestách a režíroval ho Václav Vorlíček. Při natáčení jsem se poznal s hereckými hvězdami, jako byli pánové Sovák, Filipovský, Šimánek, Bártl, Sekera a mnoho dalších.

Pavel Nový foto Kuřata na cestách 1Za film Bába z ledu jste dostal Českého lva za hlavní mužskou roli. Jak to s tím otužováním bylo – musel jste to trénovat?

Nemusel. Já se otužuju celý život. Udržuju se v kondici každodenním ježděním na kole a také tím, že plavu. A plavu, i když má voda nula stupňů. Na roli otužilce Broni ve filmu Bába z ledu jsme připadali v úvahu dva – já a Jarda Dušek. Režisér Bohdan Sláma si naštěstí vybral mě a já se tak konečně stal „dospělým“ hercem tím, že jsem do sbírky lvů v Ypsilonce konečně mohl přidat i toho svého.

Je něco, co byste vzkázal svým fanouškům a našim čtenářům? Kromě toho, aby se šli očkovat?

Rozloučil bych se slovy mého oblíbeného autora Roberta Fulguma: „Mějte rádi svoje děti, nechte je brzo odejít“. Děti by měly být samostatné a zdvořilé. Tak se toho nebojte, já už v jedenácti letech jezdil sám na čundry.

 

Pavel Nový (*1948), narozen v Plzni, žije v Příbrami
Herec Studia Ypsilon, předchozí angažmá např. divadla v Příbrami a Karlových Varech
Natočil více než 120 filmů, Český lev za film Bába z ledu
Ženatý, dvě děti, čtyři vnoučata

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24