QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plánujete jít bruslit na rybník? Hrozí Vám nebezpečí

08.01.2021 14:50

Mnohé lidi lákají teploty pod nulou vyrazit na nejbliží rybník, nazout si brusle na nohy a nechat se unášet. Pozor! Venkovní teploty jsou jako na houpačce a led není dost silný.

čertovo jezero plné lidí QAPfoto (6)

Bezpečná síla ledu je minimálně 10 cm a v takovém případě má led namodralou barvu. "Uvědomte si, že tloušťka ledu není konstantní po celé ploše vodní hladiny, zeslabený led bývá zejména v místě přítoků, odtoků a také tam, kde jsou různé nečistoty, např. listí. Zvýšené opatrnosti dbejte na ledové ploše pokryté sněhem nebo kalužemi. Myslete i na to, že do ledu jsou často prosekány otvory nebo je zeslaben kvůli provzdušňování vody pro ryby. K těmto místům je lepší se vůbec nepřibližovat. Nikdy nezůstávejte při bruslení a pohybu po ledě sami, zejména děti a mládež by měly vždy informovat rodiče o místě bruslení. Pokud při vstupu nebo pohybu na ledě slyšíte praskání, vraťte se ihned na břeh, případně si lehněte a rozložte tak svoji váhu. Pokuste se doplazit na břeh, pokud to není možné, zůstaňte ležet a snažte se přivolat pomoc," uvádí Vendula Horáková z HZS.

Již jsme Vás informovali o problému, kdy turisté během minulých dní u Černého a Čertova jezera (a nejen tam) porušovali pravidla vztahující se k ochraně přírody, zejména pak vstupování na zamrzlou vodní hladinu (ZDE).

"Na okraji jezera je citlivý přechod mezi půdou a začínajícím jezerem a pošlapání této vrstvy v místech, která jsou normálně fyzicky nepřístupná (pouze po ledě), dochází k jejich velkému poškození. Zároveň je tak zasahováno do klidového území chráněných živočichů, například datlíka tříprstého nebo tetřeva hlušce. A pokud je tetřev vyrušován častěji, musí nepřirozeně vynaložit mnoho sil na přelétávání a nemá dostatek zdrojů pro získání energie (pouze jehličí). V důsledku toho pak může dojít až k úhynu a tím snížení už tak nízké početnosti tohoto silně ohroženého živočicha. Také se snižuje klidové území dalších přísně chráněných živočichů a rostlin, kterých už moc nezbývá a hrozí jim vyhynutí," uvedlo Informační turistické centrum a Environmentální centrum Železná Ruda.

Lidé také na ledové ploše odhazují nepořádek, odpadky neno zbytky potravin. A nejdůležitější roli hraje bezpečnost. "Nikdy není jasné jak, za těch několik dní, kdy jezero zamrzlo, je led tlustý. Už tu nejsou zimy, co bývávaly. A led se může prolomit a hloubka jezer je 35 - 40 metrů," dodalo Informační turistické centrum a Environmentální centrum Železná Ruda.

Foto: Qap.cz


 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24