QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň hostila mezinárodní konferenci o zotavení z duševního onemocnění

13.02.2020 20:17

V úterý 11. a ve středu 12. února hostilo DEPO2015 mezinárodní konferenci Recovery2020, která se věnovala konceptu zotavení z duševního onemocnění. Zúčastnily se špičky v oboru.

ImageHandler (5)
ImageHandler (5)ImageHandler (1)200212_Konference_Recovery_1ImageHandler (2)200212_Konference_Recovery_2ImageHandler (3)ImageHandler (4)ImageHandler (6)ImageHandler (7)ImageHandler (8)ImageHandler (16)ImageHandler (9)ImageHandler (11)ImageHandler (10)ImageHandler (12)ImageHandler (14)ImageHandler (13)ImageHandler (15)ImageHandler (17)ImageHandler

Konferenci Recovery2020 organizoval Ledovec, z. s. a zúčastnilo se jí přes 400 hostů z více než deseti zemí. Sešli se zástupci České republiky, ale také z Německa, Francie, Norska, Finska, Belgie, Severního Irska a dalších evropských zemí.

Záštitu nad konáním převzali primátor města Plzně Martin Baxa a Jan Vavera, přednosta Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Odpolední blok druhého dne konference zahájil za město radní David Šlouf, který přítomným přiblížil koncepci sociálního bydlení v Plzni.

Město se před třemi lety zapojilo do projektu pilotního testování koncepce sociálního a dostupného bydlení. Ten začal 1. března 2017 a končí letos 29. února. Jeho cílem bylo zajistit bydlení pro lidi, jimž nedovoluje jejich životní situace si bydlení zajistit.

"Plzeň se v rámci toho zavázala k poskytnutí 35 bytů ze svého bytového fondu a podpoře sociálních pracovníků těmto nájemníkům. Činnost byla kompletně hrazena z evropských fondů. Na začátku projektu nám mnozí předpovídali neúspěch a neměli jsme moc velkou důvěru k dosažení předpokládaných výsledků, nicméně nyní na konci projektu mohu říci, že jsme neposkytli jen 35 bytů, ale celkem 50 bytů tomuto projektu, máme více než 80 procentní úspěšnost, naši klienti bydlí v našich bytech, řádně platí nájem, ti, co mohou pracovat, si našli práci. Více než 50 procent těchto klientů se potýkalo s psychickými problémy, my jsme velkou zkušenost, jak s těmito lidmi pracovat, získali před dvěma lety u našich kolegů v Marseille a snažili jsme se je aplikovat v naší praxi. Klíčovým faktorem úspěchu celého projektu jsou naši sociální pracovníci. Kvalitní sociální bydlení musí být provázané na sociální pracovníky. Projekt nám sice končí, ale město se rozhodlo na vlastní náklady v této podpoře pokračovat," řekl přítomným radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

Radní ppřijal v úterý na radnici některé účastníky konference, například psychiatra z Lyonu či ředitele belgické školy poskytující vzdělání v sociální oblasti, které seznámil s bytovou, sociální a zdravotní politikou nejen v Plzni.

Letos se jedná o druhou mezinárodní konferenci, která se tomuto tématu věnuje v Plzni. Dvoudenní program přinesl přednášky i praktické workshopy zaměřené na současné trendy v oblasti podpory zotavení lidí s duševním onemocněním. Cílem konference je setkání lidí, kteří se tématu věnují z různých úhlů. Přednášel například ředitel psychiatrie v Bohnicích Martin Hollý, Francouzi představili zkušenosti s komunitními službami zaměřenými na zotavení ve městě Lille.

"Zotavení je podle amerického psychiatra Williama Anthonyho způsob, jak žít spokojený, nadějeplný a přínosný život přes všechna omezení způsobená nemocí a stalo se jedním z principů probíhající reformy psychiatrie, která v České republice probíhá. Nicméně je stále novým a málo známým pojmem," uvedl důvody k uspořádání konference Martin Fojtíček z Ledovce.

Konference je součástí mezinárodního projektu Tech2heal, který je financován z programu Evropské unie Erasmus+. Je zaměřený na vzdělávání budoucích profesionálů v pomáhajících profesích a ve vzdělávání. Současně s konferencí se konalo setkání Evropské sítě poskytovatelů komunitních služeb v oblasti duševního zdraví v Plzni.

Ledovec, z. s. je v současnosti hlavním poskytovatelem služeb pro lidi s duševním onemocněním v Plzeňském kraji. Provozuje první a zatím jediné Centrum duševního zdraví v regionu.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24