Plzeň: Krizový štáb rozhodl o nových menších opatřeních proti koronaviru

13.03.2020 10:23

Plzeň zatím nepřijme další zásadní opatření nad rámec těch, která nařídila kvůli riziku nákazy koronavirem vláda, a těch, která souvisejí s nouzovým stavem. Členové štábu se ale dohodli na nových menších opatřeních.

virus-4835301_1920

Při zhruba dvouhodinovém večerním jednání o tom ve čtvrtek 12. března rozhodli členové krizového štábu, který svolal primátor  Martin Baxa. Při jednání se členové štábu dohodli na nových menších opatřeních. Plzeň mimo jiné uzavře přední dveře vozů MHD k ochraně řidičů, uzavře kontaktní centra svých společností a další.

"Ukázalo se, že v řadě kroků, které jsme udělali, jsme napřed. To chceme i dál držet. Od 28. února, kdy poprvé zasedl náš pracovní tým, to byl zákaz návštěv v městském ústavu sociálních služeb i v dětském centru, zesílení hygienických opatření na úřadech, preventivní opatření v MHD a zvýšená dezinfekce vozů, úplné uzavření čtyř desítek mateřských škol, výzva občanům k omezení návštěv úřadů, omezení režimu sportovišť, zavření infocentra, pokyn navrátilcům z rizikových oblastí, distribuce stovek infoletáků a podobně,“ přiblížil primátor. Poprvé také v ostrém režimu Plzeň otestovala aplikaci Záchranka, přes niž občany ve čtvrtek 12. března informovala o vyhlášení nouzového stavu.

Na zasedání krizového štábu se diskutovala další možná doporučení. Podle náměstka primátora Michala Vozobule byla v MHD  zesílena dezinfekce a bude provedeno takzvané mlhování, tedy kompletní dezinfikování vozů, jež má účinnost až 14 dní. Stejným způsobem budou ošetřena i zákaznická centra. "Dezinfikujeme i parkovací automaty, zastavili jsme prodej jízdenek u řidiče a nově znepřístupníme přední dveře tak, abychom chránili řidiče,“ uvedl Michal Vozobule.

Co se týká Plzeňské teplárenské, Čisté Plzně či Vodárny Plzeň, opatření v nich směřují hlavně k zákaznickým centrům, ta se uzavírají, nicméně lidé budou moci řešit své záležitosti telefonicky či e-mailem. Stejně tak se omezuje osobní kontakt i při jiných činnostech, kdy například zaměstnanci úřadu zastaví místní šetření v městských bytech, výjezd havarijní služby bude jen k nutným zásahům. V případě finančních potíží nájemníků ze sociálních městských bytů, jako například samoživitelek, jež musely zůstat s dětmi doma a pocítily tak propad příjmu, bude město postupovat individuálně při případném problému s nájmem. Plzeň se také bude i nadále snažit zajistit dostatek ochranných a dezinfekčních pomůcek, což se ukazuje zatím jako jeden z největších problémů. Nově také město připraví spolu s Městskou charitou Plzeň scénář případného nouzového zásobování potravinami v domácnostech bezmocných seniorů.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24