Plzeň má Lavičku Václava Havla! Vyšla na víc jak čtvrt milionu, FOTKY

30.10.2014 18:29

Slavnostní odhalení Lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech v Plzni si nenechala ujít řada významných osobností, Dagmar Havlová ale nakonec nedorazila. Podívejte se na fotky!

Lavička Václava Havla_QAP_foto (22)
Lavička Václava Havla_QAP_foto (1)Lavička Václava Havla_QAP_foto (2)Lavička Václava Havla_QAP_foto (3)Lavička Václava Havla_QAP_foto (4)Lavička Václava Havla_QAP_foto (5)Lavička Václava Havla_QAP_foto (6)Lavička Václava Havla_QAP_foto (7)Lavička Václava Havla_QAP_foto (8)Lavička Václava Havla_QAP_foto (9)Lavička Václava Havla_QAP_foto (10)Lavička Václava Havla_QAP_foto (11)Lavička Václava Havla_QAP_foto (12)Lavička Václava Havla_QAP_foto (14)Lavička Václava Havla_QAP_foto (15)Lavička Václava Havla_QAP_foto (16)Lavička Václava Havla_QAP_foto (17)Lavička Václava Havla_QAP_foto (18)Lavička Václava Havla_QAP_foto (13)Lavička Václava Havla_QAP_foto (19)Lavička Václava Havla_QAP_foto (20)Lavička Václava Havla_QAP_foto (21)Lavička Václava Havla_QAP_foto (22)Lavička Václava Havla_QAP_foto (23)

Plzeň je dalším místem na světě, kde byla slavnostně odhalena Lavička Václava Havla. Vyšla na necelých tři sta tisíc a k dispozici je diskutujícím lidem v Šafaříkových sadech. Na její slavnostní odhalení se přišla podívat zhruba stovka lidí. Vzácným hostem měla být Dagmar Havlová, která nakonec nedorazila...

Po několika měsících od chvíle, kdy vedení Plzně schválilo pořízení lavičky, už stojí a je k dispozici. Na její slavnostní odhalení přijel i její tvůrce architekt Bořek Šípek, také Jiří Pospíšil i s mecenáškou umění Medou Mládkovou a řada dalších významných hostů. Dagmar Havlová se nakonec kvůli pracovní vytíženosti omluvila.

"Já jsem si přál, aby po smrti Václava Havla byla jeho památka v Plzni připomenuta. Doprovázely to jisté peripetie, ale nakonec se to podařilo a já jsem rád, že jsme dnes mohli Lavičku Václava Havla slavnostně odhalit. Bude sloužit jako místo dialogu a setkávání tak, jak by si to Václav Havel přál. Ta lavička je dělaná tak, aby lidé neseděli vedle sebe, ale proti sobě, a aby si vyměňovali myšlenky. Já jsem říkal, že budou-li se na té lavičce lidé přít a hádat o dobré a smysluplné věci, tak ta lavička určitě splnila to, co Václav Havel celý život prosazoval. Dialog mezi lidmi, vyjasňování si názorů," řekl po slavnostním odhalení primátor Martin Baxa.

Po celém světě už je celkem osm takových laviček. "V České republice jsou čtyři. Chtěli bychom se celkově dostat alespoň na tu stovku. Teď budeme dělat lavičku v Novém Boru, která bude o něco odlišná. Tam mají totiž stoletou lípu, která má v obvodu 2, 8 metru, takže tam nebude lavička okolo lípy, ale pod ní. Jinak jsou ty lavičky stejné. Samozřejmě ten nápis je například v Itálii v italštině, jinde v angličtině pochopitelně. Vymyslel to náš velvyslanec v USA Gandalovič, že by bylo hezké, kdyby se Havel připomněl na různých místech v Americe, většinou na univerzitách. Měla tam být před každou univezitou vysazená lípa a umístěná ta lavička,"  vysvětlil architekt Bořek Šípek.

Cena i umístění lavičky vyvolalo řadu diskusí! Umělecké dílo za víc jak čtvrt milionu je v Šafaříkových sadech alias "špek parku"...

Už plány na pořízení lavičky vyvolaly velké diskuse. Lidem, ale i některým zastupitelům, se nelíbilo, že stojí skoro tři sta tisíc. Nakonec se podařilo pár tisíc ušetřit. "Dvě stě tisíc je cena, kterou jsme zaplatili za to umělecké dílo, čtyřicet tisíc je licenční smlouva a několik málo desítek tisíc stála úprava tady toho prostoru, takže to bylo nakonec méně, než se očekávalo. Je to někde mezi 250 a 300 tisíci korunami," vypočítal primátor náklady na pořízení.

Hned na druhém místě se nelíbil fakt, že umělecké dílo, jak lavičku prezentuje umělecká veřejnost, bude stát v nechvalně proslulých Šafaříkových sadech. Sady jsou sice krásné, ale byly by ještě mnohem krásnější, kdyby se do nich nestahovala podivná individua, bezdomovci a asociální osoby. Právě proto má také zažitou nelichotivou přezdívku jako "špek park". Přesto je podle města zvolení místa vhodné.

"Je to místo, kde chodí hodně lidí. Podmínkou Knihovny Václava Havla bylo to, aby tam byla lípa, která musí tou lavičkou prorůstat. Tady je několik krásných lip, ke kterým se lavička hodila a tady je místo, kde chodí hodně lidí. Samozřejmě budeme dbát na to, aby ta lavička nebyla poškozená a myslím, že je to nejlepší místo, které se mohlo vybrat. Pokud by došlo záhy k jejímu poškození, tak to opravíme a lavička bude zase fungovat," uzavřel primátor Martin Baxa.

V příštím týdnu se chystá další odhalení lavičky. Tentokrát bude mít svoji Lavičku Václava Havla nově Oxford.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24