QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň ožívá po koronavirové pauze kulturou

07.07.2020 14:30

V západočeské metropoli se můžeme těšit během léta na tradiční akce, přibylo také několik novinek. Přinášíme přehled akcí!

Živá ulice (5)

Na letní program láká Náplavka na Radbuze. Chystají se koncerty, Busking párty, výstava Barva na ulici, filmová promítání nebo třeba na longboardové závody. 

Měšťanská beseda zve od 3. do 11. července na filmy v rámci přehlídky TADY VARY. Na zahradě vystoupí 15. července se svým šansonovým recitálem Chantal Poullain. A poslední srpnový den se v Měšťanské besedě koná jubilejní 60. večer Po siréně swing!, který organizuje orchestr Pilsen Jazz Band.

Na nádvoří pivovaru už je v plném proudu  festival Léto v Prazdroji. Každý prázdninový čtvrtek se návštěvníci mohou těšit na rockové kapely. Zahrají například Ready Kirken, Extra Band revival, Oddysea, Turbo nebo Burma Jones.

Ani letos nebude v srpnu v Plzni chybět  série koncertů v centru. "Na tradiční letní open air festival v ulicích města naváže Živá Plzeň, připravovaná novým pořadatelem, jejíž část s názvem Festival Na ulici začne 21. a potrvá do 29. srpna. Rozdělena bude do bloků podle hudebních žánrů. Zazní rock a beat, folk, country i trampská muzika a alternativní hudba. V centru města zahrají například kapely Poutníci, Burma Jones, Frajara Putika, Petr Mach nebo COP, připraven je i doprovodný program,“ vyjmenovala vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně Květuše Sokolová.

Hudební program pro své venkovní pódium připravuje i Zach’s Pub. Koncerty budou většinou dvakrát týdně, zahrají například Znouzectnost, Vladimír Mišík, Trautenberk, Laco Deczi, Hudba Praha, Michal Prokop a další.

Na své si přijdou i milovníci filmových projekcí pod širým nebem. Filmové večery na Náplavce v srpnu a září pořádá společnost Film Servis – organizátor festivalu Finále Plzeň. Program upřesní během prázdnin. Film Servis také připravuje na letní měsíce projekt Plzeňské kulturní předzahrádky.

Od 9. do 11. července se v centru Plzně uskuteční 4. ročník festivalu romské kultury ARA FEST, který představí nejen bohatý hudební program, ale i výstavní projekt I detail dělá člověka.

Na tradiční promenádní koncerty připravené Kapelou 35. Plzeňského pěšího pluku FOLIGNO se veřejnost může těšit v prostorách U Branky 16. července a 27. července vždy od 17 hodin.

Další setkání se zajímavými osobnostmi v rámci akce PechaKucha Night tentokrát proběhne U Ježíška 10. července. Na srpen dále připravil spolek k světu. Letní nadílku U Ježíška, multižánrový festival v rámci Náplavka k světu.

V Moving Station na Jižním Předměstí se od 9. do 12. července koná festival ProArt. Nabídne výuku tance, divadla, zpěvu a kreativního psaní.

K prohlídkám pozve i festival Industry Open, který se během léta koná v celém Plzeňském kraji. Jeho plzeňská nabídka je pestrá. Zájemci se mohou vypravit třeba do depa kolejových vozidel, po stopách plzeňského průmyslu či vlakem po Škodovce a na mnoho dalších zajímavých míst.

Letní program připravily i knihovny. Městská knihovna v ulici B. Smetany zve například 7. července do Polanovy síně na cestovatelskou přednášku Petra Nazarova s názvem Rok na Havaji a 15. července zde zazní písničky Karla Hašlera. Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje láká na výstavu o spisovateli Otu Pavlovi, 11. července pořádá mistrovství Plzně ve scrabble a 15. července komentovanou fotoreportáž s fotografem Milanem Říským o Černobylu.

Ani letos nebudou Plzeňané ochuzeni o oblíbený festival Divadelní léto, který se koná na břehu řeky Radbuzy v parku U Ježíška. Více jsme psali zde. Rušno bude i v DEPO2015, kde se uskuteční série akcí nazvaná Depovletu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24