Plzeň reaguje na rostoucí vandalismus prevencí - FOTKY

29.06.2022 10:41

Jen za loňský rok byla způsobena škoda na městském majetku ve výši milionu korun. Plzeň spouští preventivní akce a chystá se zvýšit informovanost občanů.

vandalismus_rekreační oblasti_MMP (4)

Letní teploty lákají do rekreačních oblastí na území Plzně. Mnohdy však lidé nedodržují základní pravidla nejen slušeného chování. Nepořádek, pytláctví, ničení veřejného mobiliáře, ale i nelegální rozdělávání ohňů v západočeské metropoli graduje. Plzeň spustí intenzivnější dohled a informování návštěvníků ve svých rekreačních oblastech. Do vybraných lokalit město umístí informativní letáky a na preventivní kontroly vyjde speciální skupina.

„Bohužel poslední dobou zaznamenáváme masivní poškozování majetku, poničené lavičky i informační tabule, vytrhané dopravní značky, zničené cvičební stroje a podobně, ale třeba i podpálený altán se škodou přes 50 tisíc korun. Výjimkou není ani chytání ryb na černo za bílého dne. Problémem je také vjíždění aut do lesa nebo na městskou zeleň, kdy například u Třemošenského rybníka parkují řidiči přímo na louce, čímž porušují vyhlášku. Auta pak blokují i případný vjezd složkám IZS,“ uvedl Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství ze Správy veřejného statku města Plzně.

Plzeň má v plánu vandalismu předcházet preventivní kampaní. Speciální skupina složená ze zástupců města, policie, hasičů a mnoho dalších se dohodla na zvýšení informovanosti občanů. Mnohdy totiž lidé mohou jednat z neznalosti. Z tohoto důvodu Plzeň spustí preventivní kampaň, například v lokalitě boleveckých rybníků. Správa a údržba rekreační oblasti Bolevecké rybníky i městských parků a lesoparků stojí město Plzeň ročně miliony korun. Radnice chce, aby tyto peníze byly účelně vynakládány. 

"Důležité ale také je, aby ve chvíli, kdy jsou lidé svědky páchání zakázané činnosti, zavolali přímo městskou policii či Policii České republiky, která může dané protiprávní jednání řešit," uvedl Magistrát města Plzně.

 

Co je v rekreačních oblastech města Plzně zakázáno? 

  • Rozdělávat oheň mimo k tomu určená místa
  • Odhazovat odpadky mimo odpadkové koše/pytle
  • Poškozovat dřeviny
  • Trhat chráněné rostliny
  • Chytat ryby 
  • Sbírat škeble
  • Parkovat v lese a na zeleni

foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24