QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň se dočká západního okruhu. Největší stavba v historii kraje začne už v dubnu

07.04.2020 7:45

Zastupitelé Plzeňského kraje jednomyslně schválili financování dostavby západního okruhu Plzně za téměř dvě miliardy korun. Podívejte se na animaci budoucí dopravní tepny. 

1

Silnice dlouhá 3,5 kilometru spojí za 34 měsíců Křimickou a Karlovarskou třídu. Jedná se o největší stavbu v dvacetileté historii Plzeňského kraje. Zastupitelé o jejím financování rozhodli během videokonference.

"Stavba byla plánována několik let. Nyní bylo úspěšně dokončeno výběrové řízení na dodavatele s hlavním kritériem – cenou. Postaví ji firmy Berger Bohemia a Metrostav s nabídkou 1,792 miliardy korun. Smlouvu s dodavatelem podepíšeme do týdne, hned poté předáme staveniště. Stavba začne ještě v dubnu,“ sděluje náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

"Náročná stavba – z velké části na mostní konstrukci – se bude realizovat tři roky. Významně zlepší dopravní situaci ve městě Plzni a umožní rychlejší spojení od dálnice do Plzně a dále na sever,“ vysvětluje Pavel Čížek.

Financování zajistí z velké části evropská dotace. "Stavba je pro kraj výhodná i finančně. K původně přislíbené dotaci Evropské unie ve výši 1,27 miliardy korun se kraji podařilo získat navíc 271 milionů korun. Podíl kraje tak bude činit 351 milionů korun. Vzhledem k náročnosti a delší době stavby schválilo zastupitelstvo i případné předfinancování rezervy ve výši 5% ceny díla,“ upřesňuje náměstek.

Na stavbě se bude podílet i město Plzeň, které uhradí související stavby kanalizačního sběrače, retenční nádrže a například některých sjezdů za 367 milionů korun.

"Těším se, že stavební práce budou zahájeny co nejdříve. Zároveň budeme ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR projektovat zkapacitnění kruhové křižovatky u Makra,“ uzavírá Pavel Čížek.

Západní okruh Plzně odvede část tranzitní dopravy z Klatovské a Karlovarské třídy, tedy z nejfrekventovanějších dopravních tepen procházejících centrem Plzně. Dokončena už byla takzvaná nultá etapa spojující Domažlicku a Vejprnickou ulici a dále první etapa Domažlická – Křimická v délce 2,6 km.

VIZUALIZACE, VIDEO: Plzeňský kraj, SÚS PK

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24