QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň se představí v Praze jako město českého bigbítu

15.09.2021 10:07

Palácová Valdštejnská zahrada v Praze bude v sobotu 18. září po roční odmlce hostit město Plzeň. V zahradě Senátu Parlamentu České republiky se uskuteční Den Plzně v Senátu od 10:30 do 18 hodin.

 

Plzen_Den Plzně v Senátu

Krajská metropole se představí jako město českého bigbítu. Vstup na akci je zdarma.

„Již od roku 2005 se město Plzeň prezentuje v pražské Valdštejnské zahradě. Smyslem akce je představit zahraničním i tuzemským návštěvníkům Prahy město Plzeň jako ideální turistický cíl se svébytnou historií. Představili jsme v krásných prostorách zahrady Senátu již zdejší tvorbu Adolfa Loose, oslavili jsme sto let Plzeňské filharmonie, připomněli Plzeň jako kolébku loutkářství a letos ji prezentujeme jako město českého bigbítu. Plzeň má každému co nabídnout,“ pozval do krajské metropole její primátor Martin Baxa.

„Tentokrát se budou mít možnost nejen Pražané, ale i turisté seznámit s Plzní jako ‚matkou‘ českého bigbítu. Právě bigbít má od roku 2009 v plzeňských Chvojkových lomech svůj artefakt, tedy Milník času, který má připomínat ‚zlatá šedesátá léta‘, kdy byl bigbít v Čechách na vrcholu, a také to, že k Plzni tento hudební žánr neodmyslitelně patří,“ nastínil tematiku akce senátor Lumír Aschenbrenner, pod jehož záštitou se Den Plzně v Senátu koná.

Ve Valdštejnské zahradě zahraje rocková Odyssea, stále aktivní a fungující již od roku 1972, jež má na svém kontě řadu vydaných CD, LP, SP a tisíce koncertů doma i v zahraničí, bigbítové seskupení Starý psi, působící na hudební scéně více než 25 let, a hudební skupina Blues Not Dead s prozatím čtyřletou historií. Tu tvoří tři muzikanti známí i z dalších kapel: bubeník a zpěvák Michal Šindelář, jehož fanoušci znají z Katapultu, X-Coveru nebo Geroge & Beatovens, Jan Lichtenberg, doprovázející mimo jiné Kamila Stříhavku, a Marek Abrhám, baskytarista skupiny Fleret.

Koncertní vystoupení kapel doplní ochutnávky regionálních potravin, piva nebo ukázky práce pivovarských bednářů.

 

Foto: plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24