QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň si připomněla Josefa Hlavatého. Následovníka Jana Palackého

20.01.2022 14:48

Je tomu přesně 53 let, co se 20. ledna v Plzni pokusil upálit Josef Hlavatý, který svým jednáním vyjádřil nesouhlas s okupací Československa armádami států Varšavské smlouvy.

Hlavatý_M. Pecuch

Letos je tomu přesně 53 let, co se 20. ledna v Plzni pokusil upálit Josef Hlavatý. Následoval studenta Jana Palacha, který podobný čin spáchal o několik dnů dříve v Praze.

Oba muži svým jednáním vyjádřili nesouhlas s okupací Československa armádami států Varšavské smlouvy. Životní osud Josefa Hlavatého si město Plzeň připomíná pravidelně od roku 2019. I dnes byla proto položena květina a zapálena svíčka u pomníku na náměstí T. G. Masaryka, tehdejšího Dukelského náměstí, přesně v místech, kde se tento hrůzný čin odehrál.

Pětadvacetiletý Josef Hlavatý utrpěl popáleniny druhého stupně na téměř 70 procentech povrchu těla. Po převozu do vojenské nemocnice byl při vědomí a podle dostupných zdrojů během ošetřování lékařům stále opakoval, že čin spáchal na protest proti tomu, že jsou zde Rusové. Svým zraněním v nemocnici podlehl.

Tehdejší komunistický režim se však snažil, aby se na tuto událost zapomnělo. Josef Hlavatý sice čelil v lednu 1969 osobním problémům, je ale historicky prokázáno, že se v srpnu 1968 účastnil protestů před budovou tehdejšího Československého rozhlasu. Byl tedy jedním z Plzeňanů, kteří vytvořili lidský řetěz, bránili obsazení rozhlasu okupačními vojsky a snažili se co nejdéle udržet nezávislé svobodné vysílání.

M. Pecuch_Hlavatý

 

foto: M. Pecuch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24