QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň si připomněla výročí popravy Milady Horákové

28.06.2022 11:00

Politička, právnička, feministka Milada Horáková se stala obětí justiční vraždy. Památku její i dalších obětí komunistického režimu si město připomnělo u pomníku v Plzni na Slovanech.

památník Milada Horáková_Švábková

Památník Milady Horákové se nachází na Slovanech před budovou 21. základní školy. Památník vytvořili právě žáci této školy v roce 2015. Je tvořen úryvky posledních dopisů Milady Horákové z vězení. Právě tam si město Plzeň připomnělo datum 27. června 1950, kdy byla nyní světoznámá politička popravena v Praze.

Před 72 lety byla Milada Horáková spolu se třemi dalšími muži popravena v pankrácké věznici. Komunistická justice odsoudila právničku za údajnou velezradu a špionáž. O její omilostnění žádal například Albert Einstein nebo Winston Churchill. Byla jedinou ženou, která byla z politických důvodů v tomto procesu popravena.

"Jdu s hlavou vztyčenou – musí se umět i prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život než boj," napsala Milada Horáková v jednom z dopisů z vězení.

Na den jejího úmrtí, tedy na 27. června, připadá Den památky obětí komunistického režimu.

foto: J. Švábková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24