QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň spustila očkování proti onemocnění covid-19 u lidí bez domova - FOTO

29.07.2021 8:00

Město Plzeň učinilo vstřícný krok směrem k osobám ohroženým sociálním vyloučením a zahájilo očkování proti onemocnění covid-19 lidí bez domova a osob žijících na plzeňských ubytovnách.

DSC_6460
DSC_6460DSC_6459DSC_6450DSC_6476DSC_6495

Cílem je zamezit šíření onemocnění ve společnosti a ochránit před ním i zranitelnou skupinu osob žijících na území města Plzně. Očkování proběhlo ve středu 28. července v Domově sv. Františka. Byla použita jednodávková vakcína. Dnes se nechalo očkovat v Domově sv. Františka 47 zájemců.

První vlna očkování proti onemocnění covid-19 osob bez domova proběhla ve středu 28. července v areálu Domova sv. Františka Městské charity Plzeň ve Wenzigově ulici a zájem o něj projevilo 47 zájemců, část lidí bez domova již také využila očkovací centra, kde se nechali očkovat, s registrací těmto lidem pomáhali sociální pracovníci.

„Logisticky nešlo o jednoduchou akci a nebylo by ji možno realizovat bez úzké spolupráce se všemi zainteresovanými složkami – klíčovou roli sehrály neziskové organizace, které jsou s lidmi bez domova v úzkém kontaktu a přesvědčily je o nezbytnosti očkování v zájmu ochrany jejich zdraví. Významným partnerem v boji proti koronaviru je pro město od počátku vakcinace EUC klinika a její vedení. Jen díky této součinnosti v rovině očkování ohrožených skupin proti covidu-19 nečelily v uplynulých zátěžových měsících plzeňské sociální služby větším ztrátám na životech. I tentokrát mobilní tým EUC kliniky vstřícně zareagoval, a město tak mohlo nabídnout očkování i lidem, kteří z mnoha důvodů nemají možnost nebo zájem dostavit se do standardních očkovacích center,“ upřesnil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města David Šlouf, který se problematice osob bez domova intenzivně věnuje.

Očkování proti koronaviru osob bez domova probíhá jednodávkovou vakcínou, i s ohledem na životní styl očkovaných. „Nechceme jít direktivní cestou, evidovat očkované první dávkou a zároveň je zavázat, aby se dostavili v přesný den a hodinu na dávku druhou, protože víme, že u řady z nich by to byl problém, některé už bychom ani nedohledali. A tím by celá záležitost ztratila smysl. Pokud chceme nabídnout pomoc a ochránit i tuto cílovou skupinu, pak je třeba přijít za ní, co nejméně věc komplikovat a vytvořit tak podmínky výhodné pro obě strany. Přičemž výsledný efekt je, s ohledem na ochranu veřejného zdraví, přínosem pro celou plzeňskou veřejnost,“ uzavřel radní David Šlouf.

 

Foto: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24