Plzeň už má svůj vánoční strom! Zdobit se začne v příštím týdnu - FOTKY

13.11.2019 13:53

Instalace vánočního stromu na náměstí Republiky v Plzni proběhla v noci na středu. Poprvé se rozzáří v neděli 1. prosince. Už na začátku příštího týdne začne zdobení.

foto-qap-cz (2)
foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (3)

Vánočním stromem Plzně je v letošním roce smrk ztepilý, který rostl na soukromém pozemku v Lochotínské ulici na Roudné. K jeho poražení došlo v úterý v dopoledních hodinách a velký transport se pak rozjel pozdě večer.

Samotná instalace na plzeňském náměstí odstartovala zhruba kolem 22. hodiny. Strom se poprvé rozzáří tradičně první adventní neděli, tedy 1. prosince. Se zdobením se ale začne už na začátku příštího týdne. První ozdoby se na něm objeví hned v pondělí 18. prosince. Navěšování pak zabere několik dnů. V letošním roce bude mít plzeňský vánoční strom zbrusu novou výzdobu, která bude laděná do modré barvy. Náklady na její pořízení jsou přibližně 700 tisíc korun.

Plzeň letos vybírala vánoční strom z davcítky různých nabídek, ale stromy buď nevyhovovaly tvarem, zdravotním stavem nebo byly příliš zdaleka.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskuteční 1. prosince. Kulturní program začne v 16 hodin, po zdravici primátora města Plzně Martina Baxy a plzeňského biskupa Tomáše Holuba se strom v 18 hodin rozzáří. 

V Plzni už se zároveň instaluje vánoční výzdoba v ulicích. Hotovo by mělo být nejpozději do 30. listopadu. Také v případě této výzdoby město letos nakoupilo nové prvky. Ty se objeví na Americké. Další podrobnosti k vánoční výzdobě v Plzni najdete v článku zde.

Adventní trhy na náměstí Republiky začnou příští sobotu, tedy 23. listopadu.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24