QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň začne opět zásobovat vodou řeka Úhlava. Hodnoty chemické látky klesly

15.10.2019 12:49

Hodnoty nebezpečné látky v řece Úhlavě klesly. Vodárna tak v průběhu úterý opět začne vodu z Úhlavy pouštět do své úpravny. Přinášíme podrobnosti.

12

Kauza chemického znečištěšní vody v řece Úhlavě, která zásobuje vodou Plzeň, má další pokračování. Tentokrát ovšem přichází dobré zprávy. Koncentrace nebezpečných látek klesla a vodárna tak znovu během úterý začne do své úpravny pouštět vodu z Úhlavy.

V průběhu pondělí a také noci na úterý výrazně klesly hodnoty nebezpečných látek v řece. Vodárna zastavila provoz úpravny v neděli večer, aby zabránili vniknutí nebezpečné látky do technologií. Následně začala být Plzeň zásobována pitnou vodou z náhradního zdroje, tedy řeky Radbuzy. Parametry takzvané surové vody z Úhlavy nyní už ale odpovídají běžným podmínkám.

"Všechna přijatá opatření zafungovala a obrovský dík patří nejen Vodárně Plzeň, ale i Povodí Vltavy, profesionálním i dobrovolným hasičům, magistrátnímu odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení, odboru životního prostředí, státní i městské policii a dalším zapojeným subjektům. Vážnou situaci se podařilo perfektně zvládnout, nasazení všech bylo maximální,“ uvedli primátor Martin Baxa a technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Kvůli situaci se několikrát sešel krizový štáb města. Z preventivních důvodů však i nadále platí doporučení obyvatelům, aby nekonzumovali ryby ulovené v Úhlavě a Berounce, nezalévali touto vodou zahrady, nenapájeli zvířata a nekoupali se v obou tocích. "Naředěná kontaminovaná voda již odtekla do Berounky,“ uvedla mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

"Zajistit pitnou vodu Plzeňanům po odstavení úpravny se povedlo díky vodojemům, v nichž si Plzeň kumuluje zásobu vody a také díky zařízení na čerpání vody z náhradního zdroje, tedy z řeky Radbuzy, které v pondělí nainstalovali hasiči,“ doplnil Michal Vozobule, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Vodárnou požadované množství vody z Radbuzy dodávaly do úpravny dvě velkokapacitní čerpadla a dvě sestavy na dálkovou dopravu vody prostřednictvím sedmi hadicových linek v délce necelých 600 metrů, hadice šly po dně řeky. "Nasazeny byly při instalaci i obsluze zařízení desítky profesionálních i dobrovolných hasičů, všichni odvedli skutečně skvělou práci,“ doplnil radní města Plzně pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký.

Povodí Vltavy i Vodárna Plzeň dál provádějí detailní monitoring kvality vody. Vzhledem k příznivému vývoji situace snížila v úterý ráno přehrada Nýrsko odtok z deseti kubíků na 2,5 kubíku. Odtok výrazně pomohl zrychlit tok vody v řece a naředil znečištění. Ředit vodu pomáhá i voda z přehrady Hracholusky.

Látka unikla z výrobního areálu v Klatovech. Podezření ze znečištění Drnového potoka v lokalitě u jezu v Lubech bylo nahlášeno na Odbor životního prostředí MěÚ Klatovy v úterý 8. října.

Dle vyjádření pracovníka společnosti Holz Schiller došlo k úniku chemické látky (Impralit-BSK effect) pravděpodobně v nočních hodinách a jejímu splachu do dešťové kanalizace a následně do Drnového potoka. Jednalo se o látku nebezpečnou pro zdraví a životní prostředí, vysoce toxickou pro vodní organismy.

Případem se zabývá i policie, která zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24