QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo chce mládě šimpanze. Dorazila nová samice Brigitta - FOTO

18.03.2019 8:51

Plzeňská zoologická zahrada má novou samice šimpanze. Brigitta dorazila ze Švýcarska. její úkol je jasný. Má přivést na svět nové mládě. 

simpanz-ucenlivy-brigitta

V uplynulém týdnu dorazila do plzeňské zoo nová samice šimpanze Brigitte. Přicestovala ze švýcarské Walter Zoo v Gossau.

"Pochází z Afriky, z Konga a narodila se v roce 1981. Je jednou z mála čistokrevných samic poddruhu šimpanz čego v Evropě.  Je již několikanásobnou matkou," říká mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Důvod jejího stěhování do Plůzně je jasný. "V Plzni žil doposud samec Bask s partnerkami Zizwou, Zedonjou a Mariou. Bask je rovněž geneticky cenný samec, takže oba mají jasný úkol – přivést na svět společného potomka. V Plzni se dosud podařil jediný úspěšný odchov, a sice samice Bamia z roku 2003. Nyní žije ve francouzském La Palmyre a má vlastního potomka.  Šimpanzi jsou v Plzni chováni s krátkou přestávkou od konce roku 1964," dodává mluvčí plzeňské zoo.

Návštěvníci zoologické zahrady zatím ale Brigitte neuvidí. S domácí čtveřicí šimpanzů se zatím seznamuje přes bariéry, a pokud vše bude probíhat bez problému, chovatelé je postupně spojí. "Nová samice ještě není k vidění, kvůli spojování je nejčastěji v zadní místnosti. O novinkách v rodině budeme informovat," uzavírá Martin Vobruba.

Zatím největší skupina dospělých šimpanzů najednou byla šestičlenná.

FOTO: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT