Plzeňská zoo chová přeštické nutrie několik let, teď má i mláďata- FOTKY

04.03.2022 19:10

Už několik let chová plzeňská zoo přeštické nutrie na statku Lüftnerka. Teď se může zoo pochlubit i mláďaty, v uplynulém měsíci jich přibylo hned osm.

20220221_115030
20220221_11503020220221_115040

"Přeštické nutrie chováme na statku Lüftnerka od roku 2017, kdy jsme si od soukromého chovatele dovezli dvě samice a samce. Od nich jsme se mláďat nedočkali, a tak jsme je v roce 2020 vyměnili za samici s dvěmi dcerami. V roce 2021 k nim přibyl nepříbuzný samec. Zanedlouho jsme u nich viděli páření. Nutrie jsou březí kolem sto třiceti dnů. Dvě mladé samice porodily 1. února dohromady šest mláďat, nejstarší samice pak 11. února porodila další dvě," uvádí zooložka Miroslava Palacká.

Nutrie se rodí zcela vyvinutá, miniatury dospělých jedinců. První dny se drží u matky, která pro ně připravuje před porodem bezpečné suché hnízdo z trávy a vodních rostlin poblíž vody. Třetí den po porodu se začnou mláďata zajímat o své okolí a poprvé navštíví vodu a také ochutnají pevnou stravu.

Nutrie jsou v přírodě na vodě zcela závislé, nacházejí v ní potravu i bezpečí pře predátory. Umí se velmi dobře potápět a jsou životě ve vodě zcela přizpůsobeny. Mají hustý nepromokavý kožich, který zabraňuje chladu, mezi prsty mají plovací blány a jejich dlouhý lysý ocas jim slouží jako kormidlo.

"Matky mají cecíky umístěné v horní části těla, nikoli na břiše, jak je to u většiny savců, aby mohla mláďata sát mléko i během pobytu ve vodě. Příbuzné samice, matky, dcery, tety žijí a vychovávají mláďata společně, s nimi žije dominantní samec, otec mláďat," popisuje Palacká.

Nutrie pochází z Jižní Ameriky a v Evropě je považována za nebezpečný invazivní druh. Domestikovaní utečení jedinci z farem se dostali do přírody, kde se nekontrolovatelně množí a ničí původní druhy a původní prostředí. V České republice se v lidské péči mohou chovat pouze vzácné regionální rázy, přeštický je jeden z nich.

Foto: Miroslava Palacká

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24