QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Plzeňská zoo láká na novou atrakci. Představuje život ve starém dubu

23.04.2019 21:12

V plzeňské zoo nově vznikla expozice pojatá jako naučná stezka do koruny stromu. Představuje společenstvo živočichů obývající mohutný dub.

Domek

Další ze staveb v rámci projektu nazvaného Po stopách člověka – jedeme dál, nově přibyla v plzeňské zoologické zahradě. Expozice je koncipována jako naučná stezka do koruny stromu, kde se návštěvníci seznamují se společenstvem živočichů obývajících dub.

"Jedná se o celodřevěnou stavbu založenou na betonových patkách. Sloupy ve spodní části dosahují úctyhodné výšky 6,5 metru. Konstrukce je vyrobena z akátového dřeva. Plocha domku je rozdělena na podestu, přístupovou rampu a lanovou cestu podél svahu. Za zmínku stojí i skutečnost, že svah, ve kterém je stavba umístěna má sklon 45 stupňů, což byl nelehký úkol, se kterým se musela montážní firma vypořádat,“ sděluje Radek Martinec, provozní náměstek ředitele zoo.

Jeden jediný strom, v tomto  případě starý mohutný košatý dub, je pro mnoho jiných rostlin a živočichů, včetně člověka světem ve světě.  "Uvnitř každého společenstva funguje velké množství vzájemných vztahů mezi organismy. Hravá forma za použití modelů hub, hmyzu a ptáků tyto vazby osvětlí dětem. Návštěvníci mohou poznávat hlasy deseti druhů ptáků a pozorovat jejich model v korunách protilehlých stromů. Autorem modelů je Lars Mandler, majitel preparačního ateliéru,“ dodává autor myšlenky expozice, botanický náměstek, Tomáš Peš.

Expozice za tři miliony korun se nachází ve svahu v dosud nikdy expozičně nevyužité části areálu mezi pavilonem Amazonie, skleníkem Mediterraneum  pod DinoParkem. Návštěvníci se zde dozvědí o druzích dubů, rostoucích v naší republice, o tom, že pro mnoho kultur šlo o posvátný strom i o tom, jak bylo jejich dřevo využíváno.

FOTO: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24